Linkuri accesibilitate

Dmitri Peskov: Furnizarea gazelor în R. Moldova de către Gazprom nu are substrat politic


Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei

„Problema furnizării gazelor de Gazprom către R. Moldova este una strict comercială și nu are niciun substrat politic”, a declarat miercuri, 19 ianuarie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, citat de agenția rusă TASS.

El a comentat astfel anunțul premierului moldovean Natalia Gavrilița că executivul a primit o scrisoare oficială de la Moscova prin care Gazprom cere ultimativ plata a peste 60 de milioane de dolari SUA, pentru luna ianuarie, până pe data de 20, conform clauzelor contractuale, în caz contrar există riscul de sistare a livrărilor către R. Moldova.

„Gazprom are înțelegeri contractuale cu cumpărătorii de gaze, inclusiv obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și servicii și să primească bani pentru aceasta, nu poate oferi bunuri gratuit”, a adăugat Dmitri Peskov.

Șefa cabinetului de miniștri de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a anunțat că în condițiile riscului intervenit pentru siguranța energetică a țării și pentru cetățeni, Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește astăzi în ședință. Prim-ministra a precizat că, cel mai probabil, va cere legislativului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG