Linkuri accesibilitate

Dmitro Kuleba: doar oponenților „adevărați” ai lui Putin ar trebui să li se permită să viziteze UE


Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, Praga, 30 august 2022
Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, Praga, 30 august 2022

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia.

Într-un interviu acordat redacției ucrainene a Europei Libere în marginea reuniunii informale e miniștrilor de externe UE care se desfășoară la Praga, Kuleba a spus pe 30 august că Europa se iluzionează crezând că doar președintele rus Vladimir Putin e de vină pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, nu și segmente mari din societatea rusă.

Propunerea de a interzice vizele europene pentru ruși a fost sprijinită masiv în ultimele săptămâni mai ales de statele central- și est-europene membre în UE, dar e privită cu scepticism de membri mai vechi ai Uniunii, cum sunt Germania și Franța. Pentru a fi adoptată, interzicerea vizelor pentru cetățenii Rusiei trebuie susținută de toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

În interviul pentru Europa Liberă, șeful diplomației ucrainene spune că doar oponenților „adevărați” ai lui Putin ar trebui să li se permită să călătorească în UE, și a respins ideea că vizitele în blocul pan-european ar putea avea vreun impact asupra opiniilor celorlalți ruși despre Putin sau despre război.

Kuleba a argumentat că de la instaurarea în 2007 a regimului preferențial în acordarea de vize pentru UE rușilor, Rusia a invadat Georgia și Ucraina, a asasinat oponenți politici în Europa și și-a folosit gazele naturale și petrolul ca arme contra Europei.

„Întrebarea mea este: funcționează impactul transformativ [al ușurăriii procesului de obținere a vizelor]? Poate că [europenii] ar trebui să vadă ce se întâmplă cu adevărat și să accepte că acestea sunt doar iluzii”, a declarat Europei Libere ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG