Linkuri accesibilitate

Dmitro Kuleba: referendumurile de anexare la Rusia nu vor schimba situația


Președintele rus Vladimir Putin sosește la o ceremonie la Kremlin, Moscova, 20 septembrie 2022.

Referendumurile planificate de Moscova, prin care se dorește anexarea la Rusia a unor teritorii suplimentare din Ucraina, nu vor avea niciun impact, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, după ce oficiali susținuți de Rusia în unele teritorii ucrainene au făcut publice cereri de organizare a referendumurilor, relatează Reuters.

„Rușii pot face ce vor. Nu se va schimba nimic”, a spus Kuleba răspunzând întrebărilor presei la începutul unei întâlniri cu ambasadoarea Statelor Unite la Națiunile Unite Linda Thomas-Greenfield.

Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Donețk, teritorii ucrainene invadate de Rusia, anunțaseră tot marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, a anunțat agenția rusă Interfax. Autoritățile pro-ruse din Herson și Zaporojie au anunțat și ele marți referendumuri similare. În Herson, votul va avea loc tot în perioada 23-27 septembrie.

Anunțurile au fost făcute de oficialii pro-ruși care conduc respectivele teritorii ucrainene, intrate însă sub controlul Federației Ruse.

Federația Rusă a recunoscut independența Republicilor Lugansk și Donețk în februarie 2022, odată cu lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina.

Odată ce respectivele teritorii vor intra în componența Federației Ruse (fie și prin referendumuri nerecunoscute de nici o țară în afara Moscovei), Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. Doctrina militară a Federației Ruse permite și utilizarea armelor nucleare tactice dacă este atacat teritoriul Federației Ruse.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, astăzi vice-președinte al Consiliului rus de Securitate, a scris pe Telegram pe 20 septembrie că referendumurile privind teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt „importante” pentru „restabilirea justiției istorice”.

„După ce [referendumurile] vor fi desfășurate și noile teritorii vor deveni parte a Rusiei, transformarea geopolitică din lume va căpăta un caracter ireversibil”, a scris Medvedev, adăugând că încercările de a invada teritoriul Rusiei sunt o crimă și Rusia ar putea folosi „toate mijloace de autoapărare” după ce teritoriile ucrainene au devenit parte a Rusiei.

Săptămâna trecută, presa cita surse de la Moscova că autoritățile ruse ar fi decis să amâne organizarea de referendumuri privind anexarea regiunilor ocupate din Ucraina.

Ucraina a lansat o contraofensivă în nord-est și sud-est la începutul acestei luni, alungând forțele ruse din cea mai mare parte a regiunii Harkov. A recîștigat totodată teritorii în Donețk și Herson.

Kievul și aliații săi occidentali au declarat că nu vor recunoaște niciun referendum în regiunile ocupate de Rusia.

Luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Moscova că Ucraina și aliații occidentali nu vor mai fi dispuși la negocieri dacă Rusia organizează referendumuri privind anexarea regiunilor ocupate.

„Dacă ocupanții vor merge pe calea pseudo-referendumurilor, ei își vor închide orice șansă de discuții cu Ucraina și lumea liberă, de care partea rusă va avea evident nevoie la un moment dat”, a spus Zelenskii la începutul lunii august.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG