Linkuri accesibilitate

„Doar morții nu se tem” | Civilii părăsesc zonele de război din estul și sudul Ucrainei


Soldați ucraineni trag cu mortierele pe linia frontului, lângă Herson.
Soldați ucraineni trag cu mortierele pe linia frontului, lângă Herson.

În orașul ucrainean Ciasiv Iar nu au mai rămas mulți locuitori.

Orașul este situat în apropierea liniilor de front din Donețk unde se desfășoară lupte grele, după mai bine de nouă luni de război. Mulți localnici au fugit din calea războiului în regiuni mai sigure în vreme ce luptele continue i-au afectat profund pe cei care au rămas.

Pentru Oleksandr, un locuitor în vârstă al orașului care a cerut să fie identificat doar prin prenumele său, a venit în sfârșit momentul să-și părăsească locuința și să plece cât mai departe de bombardamentele non-stop care au devenit o caracteristică definitorie a conflictului.

„Se trage aici tot timpul. Zi și noapte”, le-a spus el reporterilor de la Current Time, o rețea media în limba rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu VOA.

Situat la mai puțin de 20 de kilometri vest de orașul Bahmut, loc strategic al intenselor lupte dintre forțele rusești și ucrainene, Ciasiv Iar avea o populație de 12.500 de persoane înainte de război. Oficialii regionali estimează acum că populația s-a redus considerabil, rămânând mai ales vârstnicii care nu au putut sau nu i-a lăsat sufletul să plece.

Oleksandr spune că intenționează să stea cu o nepoată care locuiește în regiunea ucraineană Zaporojie, regiune afectată, și ea, de lupte și parțial ocupată de forțele rusești, dar care este destul de departe de liniile principale ale frontului.

În Donețk, luptele s-au întețit din noiembrie, după ce Rusia s-a retras din orașul Herson situat în sudul Ucrainei, lăsând Kievul cu puține opțiuni pentru următoarea sa mare ofensivă pentru a continua să recucerească teritoriul. De atunci, Moscova a căutat să se consolideze și să se concentreze pe securizarea regiunilor Luhansk și Donețk - prin luptele care se desfășoară în jurul orașului Bahmut - păstrând deopotrivă controlul teritoriilor capturate în Herson și Zaporojie.

Pentru Hrihori, șofer voluntar al ONG-ului Vostok SOS, care evacuează cu autobuzul civilii rămași în orașele și satele de pe linia frontului din Donețk, acest lucru înseamnă că a devenit și mai periculos să extragi locuitorii rămași de acolo.

„Este înspăimântător. Doar morții nu se tem”, recunoaște Hrihori, care a cerut ca numele său de familie să nu fie dezvăluit din motive de securitate. „Nimeni nu are nevoie de un [șofer] mort. Atâta timp cât suntem în viață, putem ajuta”.

Noile linii de luptă

În timp ce luptele fac ravagii în estul Ucrainei, atenția se îndreaptă, de asemenea, către frontul sudic al războiului din Zaporojie, unde forțele ucrainene și-au propus să întrerupă așa-numita „punte terestră” care leagă continentul de Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o cu forța de la Kiev în 2014.

Kievul pare că vrea să elibereze noi teritorii în timpul iernii și se concentrează asupra unor orașe precum Melitopol și Enerhodar, care se află sub ocupație rusă încă din primele zile ale invaziei Moscovei din 24 februarie.

Dacă forțele ucrainene ar continua să avanseze spre sud, spre Marea Azov, ar putea reuși să preia controlul podului terestru, întrerupând astfel o rută de aprovizionare vitală pentru armata Rusiei și dând o lovitură simbolică și strategică.

Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la trupele și muniția de care dispune Ucraina în urma contraofensivei din Herson.

De asemenea, forțele rusești s-au retras în poziții defensive mai fortificate în așteptarea unui avans ucrainean.

Herson, sub focul artileriei ruse: „Ne este frică, dar suntem liberi!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Oleh Buriak, șeful administrației regionale din Zaporojie, a declarat pentru Current Time că serviciile de informații ucrainene au confirmat că forțele rusești ridică fortificații pe teritoriul ocupat și minează terenurile din jurul orașelor strategice.

„Trupele rusești nu se retrag din Zaporojie", susține Buriak. „Se observă o rotație a trupelor și sesizăm mișcări dinspre zonele considerate mai puțin importante către cele vitale.”

În cazul în care forțele ucrainene ar lansa o altă contraofensivă, Kievul s-ar confrunta cu o listă tot mai mare de provocări care, potrivit analiștilor, ar face ca avansul să fie costisitor și anevoios, chiar și după standardele dure ale războiului din Ucraina.

Retrăgându-se, forțele rusești și-au mărit densitatea și ocupă un teren defensiv după ce și-au redistribuit trupele în estul Ucrainei și și-au sporit prezența în Zaporojie în urma eliberării Hersonului.

Vremea și geografia sunt, de asemenea, factori importanți, ploile de toamnă și începutul iernii umede, înnoroind căile de acces și îngreunând, din punct de vedere logistic, orice potențială ofensivă.

Orașul asediat Bahmut se pregătește pentru o iarnă grea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Războiul de iarnă din Ucraina

Vladislav Seleznev, un fost purtător de cuvânt al Statului Major General ucrainean, a declarat pentru Current Time că este clar că trupele rusești se deplasează spre poziții mai avantajoase, dar că declarațiile oficialilor ucraineni din domeniul apărării cu privire la o ofensivă mai profundă în Zaporojie ar putea face parte dintr-o tactică de distragere a forțelor rusești.

În ciuda speculațiilor tot mai mari, nu prea există dovezi referitoare la acumularea de trupe care să arate că Kievul intenționează să organizeze o ofensivă acolo în curând.

Însă o astfel de strategie nu ar fi fără precedent. În timpul verii, atenția a fost deturnată către o posibilă contraofensivă ucraineană în Herson, Kievul declanșând în schimb o ofensivă neașteptată în Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Odată cu căderea Mariupol - un oraș-port strategic în Donbas - în luna mai, Kremlinul și-a asigurat podul terestru căutat, dar de atunci a suferit o serie de înfrângeri militare umilitoare care i-au oprit elanul pe câmpul de luptă.

Moscova a organizat ceea ce a numit „referendumuri” pentru absorbția regiunilor Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie și a declarat la 30 septembrie că acestea fac acum parte din Rusia, în ciuda faptului că mari porțiuni de teritoriu din regiunile ucrainene nu sunt controlate de trupele rusești.

Seleznev a declarat că forțele rusești se concentrează pe menținerea podului terestru și încearcă să „creeze posibilitatea” acestei manevre cu mișcările lor de trupe, pe măsură ce apar noi linii de luptă în război.

Între timp, în Zaporojie, trupele ucrainene par să aștepte schimbarea condițiilor meteorologice pentru a declanșa o ofensivă mai mare.

„Forțele ucrainene vor aștepta ziua când vor îngheța câmpurile pentru ca echipamentele să poată avansa", a declarat Seleznev. „Cât de repede se va întâmpla acest lucru va depinde în cele din urmă de vreme”.

Scris de Reid Standish, pe baza reportajului realizat de Ivan Grebeniuk și Aleksei Aleksandrov pentru Current Time

XS
SM
MD
LG