Linkuri accesibilitate

Dodon a fost abandonat „de polit-tehnologii ruşi” (Iulian Chifu/Adevărul)


Noutăți în presa din România.

Presa din România: Dodon, abandonat de consilierii ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

„Igor Dodon a dat startul astăzi(…) campaniei electorale ce va urma în perspectiva alegerilor anticipate, dezvăluind astfel temele geopolitice de campanie pe care va merge PSRM în viitoarea campanie electorală”, scrie G4Media, în timp ce Iulian Chifu (blogurile Adevărul) spune că președintele socialiștilor din Republica Moldova este deja cel mai activ agent electoral al Maiei Sandu și al Partidului Acțiune și Solidaritate. „Nu credeam că un om politic, care a mai fost şi preşedinte pe deasupra, poate face atâtea greşeli”, spune Chifu, care crede că Dodon a fost abandonat „de polit-tehnologii ruşi”. Ce a „reușit” deocamdată cu „puciul” eșuat de la sfârșitul săptămânii trecute a fost să o mute pe Maia Sandu „în opoziție”, să o scoată din zona de responsabilitate pentru problemele economice, exact în momentul în care toate relele produse de pandemie riscau să i se spargă în cap. Efectul va fi că la alegerile anticipate mare parte din electoratul prorus va sta acasă, dezamăgit de Dodon, iar în Parlament riscă să intre doar două partide, cele mari : PAS, care câștigă constant teren, și PSRM, cu bagajul său de fideli.

Noua politică externă americană (…) a dat curaj aliaților SUA de pe toate continentele

Un loc mare ocupă azi în presă relația dintre Occident și Rusia, după valul de expulzări de diplomați ruși din ambasadele europene. Valentin Naumescu pe site-ul contributors.ro „Noua politică externă americană (…) a dat curaj aliaților SUA de pe toate continentele”. Povestea cu diplomații ruși care ar face spionaj e veche, iar faptul că expulzările se fac acum oarecum la unison semnifică tocmai atingerea unui punct de convergență între America și Uniunea Europeană. „Expulzarea Rusiei din Europa, scrie Naumescu, cel puțin a regimului dictatorial putinist și a influenței malefice a Rusiei în spațiul NATO și UE dar și în vecinătatea estică, pare să devină marea miză a Occidentului. Semnalul politic a fost dat”. Analistul subliniază însă că situația Ucrainei nu s-a ușurat. Singurul lucru care ar face-o, repetă Naumescu, este cooptarea țării în NATO la summit-ul din această vară.

„În aceste zile se desfășoară o intensă ofensivă diplomatică a Occidentului împotriva lui Vladimir Putin. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, această ofensivă e coordonată de la nivelele cele mai înalte ale diplomației americane și europene. Dezmembrarea mai multor grupări de spionaj din capitalele statelor UE confirmă existența unui plan de deteriorare a influenței ruse în afacerile occidentale”, scrie și Emilian Isăilă pe spotmedia.ro.

Doar pentru Dan Dungaciu, care semnează o analiză pe blogurile Adevărul, evenimentul anului nu este acest val de expulzări, ci întâlnirea americano-chineză din Alaska, unde pentru prima oară China a respins explicit, pe un ton extrem de ofensiv, „sub privirile stupefiate ale oficialilor de la Washington şi ai presei americane” orice „pretenţii de superioritate morală sau discurs universalist din partea Statelor Unite”.

În numărul cel mai recent al revistei 22, Andreea Pora e preocupată de diluările succesive ale proiectelor de reformă promise de partidele de dreapta aflate a guvernare. Nu s-a făcut nimic nici pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, nici pentru trecerea poliției judiciare de la Ministerul de Interne la parchete. Legea desființării Secției Speciale a fost coafată cu niște amendamente periculoase”, iar avocat al poporului e tot Renate Weber. Pora îi avertizează pe liberali (care au premierul) că percepția publică s-a cam cristalizat : frâna pusă reformelor nu e la USRPLUS, ci la PNL.

XS
SM
MD
LG