Site-ul Aktual24 preia din presa de la Chișinău știrea că deputatul socialist Vasile Bolea a rupt, la propriu, acordul semnat de PSRM-ACUM în luna septembrie, pentru că premierul Maia Sandu a procedat „pe la spate, mișeleste, (…) desconsiderând o echipă întreagă, care până acum a susținut absolut toate initiațivele Guvernului”. Socialiștii filoruși sunt indignați că Maia Sandu și-a asumat răspunderea guvernamentală pentru Legea procuraturii.
Pe site-ul jurnalistii.ro este postată o analiză mai detaliată a situației în care se găsește guvernul de la Chișinău. Semnează Sebastian Rusu, pentru care blocul ACUM este cel puțin „în corzi”. În pofida medierii ambasadorilor occidentali din aceste zile, pe tema asumării răspunderii pe o Lege a Procuraturii, prin care premierul anulează concursul în derulare pentru ocuparea postului de procuror general, „situaţia este extrem de dificilă pentru guvernul Maiei Sandu, iar continuitatea alianţei cu PSRM devine aproape imposibilă”, scrie jurnalistul. Lucrurile s-au precipitat pe fondul pierderii primăriei Chișinăului de către candidatul Blocului ACUM și, de asemenea, pentru că pentru pro-putiniști „chestiunea banilor comunitari pentru reforme şi anticorupţie a devenit (…) o formă fără fond, în contextul în care Vladimir Putin le-a pus pe masă o ofertă clară care nu mai poate fi renegociată”. În plus, „Dodon controlează Armata, Serviciile şi îi mai lipseşte perla coroanei: Justiţia”.
Maia Sandu a primit un ultimatum de la socialiști să retragă inițiativa de asumare a răspunderii și a răspuns că nu o va face. În analiza publicată de jurnalistii.ro, analistul de politică externă Dan Nicu este citat cu opinia că până să se mai așeze apele tulburi de la București, „este posibil ca peste Prut să se reinstaureze (dacă nu s-a reinstaurat deja subtil) «o nouă Cortină de Fier», în ciuda politeţurilor şi declaraţiilor de fraterniate adresate în ultimele luni de Dodon lui Iohannis. Doar că şeful statului român este consiliat bine, astfel încât să nu gireze jocul de imagine al unui putinist radical, mult mai virulent în anti-românism decât a fost Vladimir Voronin”.
Utima zi de campanie electorală pentru prezidențialele de duminică din România. Oana Marinescu, consultant în comunicare strategică, a fost solicitată de Magda Grădinaru de la ziare.com să analizeze campania electorală, inclusiv sloganele principalilor candidați. Prima constatare – „tăcerea ideilor. Candidații au monologat, fiecare pe culoarul său, pentru alegătorii săi”, spune invitata. Sloganul lui Klaus Iohannis – „Pentru o Românie normală” – ar fi parțial inadecvat:
„Nu poți, spune Oana Marinescu, să promiți o Românie Normală și să nu fii în comunicare cu societatea și să nu vorbești despre felul în care ai lăsat ca puterile prezidențiale să fie limitate în timpul mandatului tău. Altfel, da, este un mesaj care merge pentru publicul țintă al președintelui Iohannis: oamenii sunt obosiți de hăituirea la care i-a supus PSD în ultimii ani și îți doresc o viață normală”. Teodor Paleologu a venit cu sloganul „Respect, educație, performanță", prin care vrea „să capitalizeze imaginea (sa) de intelectual”. Dar el, spune Oana Marinescu, și-a contrazis propriul slogan prin discursul agresiv și atacurile personale pe care le-a practicat”.