Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, în dialog cu jurnaliștii, pe malul Nistrului


Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani, 30 martie 2017
Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani, 30 martie 2017

Tiraspolul trebuie să aibă dreptul de blocare a oricăror planuri de aderare a R.Moldova la NATO și dreptul la autodeterminare, consideră șeful statului.

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu jurnaliștii la Holercani, vorbindu-le între altele, despre faptul că problema transnistreană ar putea fi soluționată în baza ideii de federalizare, dacă Partidul Socialiștilor va obține majoritatea la alegerile parlamentare din 2018. Totodată, Dodon a formulat critici la adresa României, a Uniunii Europene și a NATO și a spus că una din prioritățile sale este introducerea Istoriei Moldovei ca materie obligatorie de studiere în școli.

Soluționarea problemei transnistrene este unul dintre pilonii menținerii și consolidării statalității Republicii Moldova, a declarat președintele Igor Dodon în cadrul clubului de presă Rezonanța Socială care a avut loc la Holercani, pe malul Nistrului, subliniind că menținerea statalității este sarcina de bază a mandatului său prezidențial. Tiraspolul trebuie să aibă dreptul de blocare a oricăror planuri de aderare a Republicii Moldova la NATO și dreptul la autodeterminare, în cazul în care Chişinăul își schimbă statutul internațional, adică pledează pentru unirea cu România.

Un alt „pilon” pentru statalitatea Republicii Moldova sunt, în viziunea lui Igor Dodon, patriotismul și „Istoria Moldovei”, iar apelurile la unionism, consideră șeful statului, ar trebui să fie sancționate inclusiv cu închisoarea, așa cum face România. „Dacă tinerii se vor considera români, dacă la noi majoritatea oamenilor, Doamne ferește, vor vrea să se unească cu România , statalitatea se va pierde”, a spus Igor Dodon.

El a mai anunțat că Președinția va bloca reforma executivului, inițiată de guvernare, și va impune drept condiție introducerea Istoriei Moldovei ca materie de studiere în școli. „Istoria Moldovei este sarcina mea numărul unu”, a spus Igor Dodon. Răspunzând unei întrebări a unui jurnalist de la Tiraspol, Dodon a spus că ulterior, în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică.

Cel de al treilea pilon al statalității ar fi, în viziunea șefului statului, o economie puternică și echitate socială. „Unele forțe spun că trebuie să ne unim cu România pentru că salariile și pensiile sunt mai mari și lucrează DNA. Aceste argumente trebuie neutralizate”, a spus Igor Dodon, subliniind că Republica Moldova nu trebuie „să stea cu mâna întinsă în fața UE pentru 100 milioane de euro”.

Iar al patrulea pilon al statalității este o politică externă echilibrată. Dodon a spus că în ultimii ani au fost înregistrate ceea ce el consideră a fi derapaje în direcția integrării europene. „În ultimele luni am lucrat pentru echilibrarea politicii externe, am restabilit bunele relații cu Rusia, deși guvernarea se opune și expulzează diplomați ruși”, a spus Dodon.

„Dar un progres în aceste direcții nu se poate obține cu actuala majoritate parlamentară. Sarcina este ca la următoarele alegeri parlamentare forțele sănătoase să obțină majoritatea pentru a se mișca înainte pe aceste direcții”, a mai spus Igor Dodon.

Cu referire la progresele în reglementarea transnistreană, șeful statului a fost de părere că deși la nivelul mediatorilor internaționali poziția este unică – Republica Moldova ca stat integru, totuși, nici actorii internaționali nu sunt gata de o mișcare înainte. „Și nici Chişinăul nu este gata, majoritatea parlamentară nu e pregătită. Acum, la nivel de Guvern și de Parlament nu ai cu cine discuta pe această problemă. Acum e important ca până la alegerile din 2018 să nu fie înrăutățită situația. Trebuie menținut status-quo și de evitat provocările până la alegeri când vom obține majoritate în Parlament”, a spus Dodon.

„Nu renunț a conceptul de federalizare a Republicii Moldova. Dacă pe cineva deranjează termenul de federalizare, atunci putem găsi un alt termen. Dar noi considerăm că aceasta este o ieșire din situație”, a spus Igor Dodon.

„Independența Transnistriei este primul pas către stabilirea frontierei NATO pe Nistru, în timp ce o Moldovă reunificată este garanția că așa ceva nu se va întâmpla”, a mai declarat președintele Igor Dodon. El a spus că „există forțe în Republica Moldova care vor să pună frontiera NATO pe Nistru” și că nu exclude că „cineva din majoritatea parlamentară are ideea și chiar înțelegeri de a pune frontiera NATO pe Nistru”. „Dar dacă politicienii vor merge la vinderea țării către NATO, aici va fi război. Nu vreau că Moldova să devină carne de tun în jocurile geopolitice”, a mai spus Dodon.

În alt context, Igor Dodon a reiterat poziția sa cu privire la votarea de către Partidul Socialiștilor în Parlament a votului mixt. El a spus că va susține schimbarea sistemului electoral dacă vor fi respectate cele patru condiții pe care el le-a formulat anterior – stabilirea pragului la 6%, ținerea alegerilor într-un singur tur, acordarea de locuri pentru Transnistria și pentru diaspora în Parlament. Dodon a criticat declarațiile oficialilor europeni care au cerut Chişinăului să nu modifice sistemul electoral, calificându-le drept „ingerință în treburile interne” ale Republicii Moldova. Dodon a mai spus că din partea europenilor „e cinic să condiționeze finanțarea pe care o oferă Republicii Moldova”.

Igor Dodon a invitat, de asemenea, reprezentanții Transnistriei în deplasările pe care le are în străinătate, atât în Est, cât și în Vest.

Previous Next

XS
SM
MD
LG