Linkuri accesibilitate

Dodon se pregătește să predea puterea Maiei Sandu „punând lumea pe baricade” (G4Media)


Revista presei de la București.

G4Media informează că ieri dmineață Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, i-a transmis omologului său român, Klaus Iohannis, un ultim mesaj de felicitare în calitate de șef de stat cu ocaziei Zilei Naționale a României. Dar știrea spune și altceva: că Dodon se pregătește să predea puterea Maiei Sandu „punând lumea pe baricade”. O face prin intermediul Partidului Socialist. Deputatul socialist Vasile Bolea a inclus pentru avizare în Parlament proiecte de lege controversate: statut special pentru limba rusă și anularea legii anti-propagandă, cea care interzice retransmiterea programelor informativ-analitice și militare rusești pe teritoriul Republicii Moldova. „Cel din urmă document a fost elaborat ca măsură de protecție a spațiului audiovizual moldovenesc, urmare a războiului hibrid declanșat de Rusia în Ucraina, și a fost promulgat în ianuarie 2018 de ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu”.

O analiză semnată de Denis Cenușă este preluată de contributors.ro și discută provocările, în special de politică externă, cărora va trebui să le facă față președinta aleasă, Maia Sandu. E vorba de cum va reuși ea să treacă de la o „politică externă multivectorială” la una „consecventă” și ce înțeles trebuie dat acestui din urmă termen. Analistul distinge trei etape de abordare a politicii externe în Moldova, din 2015 până azi. În cam toate etapele, „relațiile cu UE s-au menținut active, predominant la nivel tehnic și sectorial”, dar nu au fost nicidecum impulsionate, cum s-a întâmplat cu cele cu Rusia. Maia Sandu trebuie să realizeze redeschiderea politicii externe, mai degrabă la nivelul instituției prezidențiale, căci Igor Dodon ajunsese la un nivel absolut de izolare. Va fi nevoie și de gesturi simbolice : „readucerea drapelului UE în imagine, după ce Dodon l-a scos din uzanța președinției în 2016”, „redenumirea limbii de pe pagină oficială a instituției, care poate să revină de la limba moldovenească la cea română”. Dacă restabilirea demnității țării pe plan internațional nu va întâmpina obstacole în Vest, nu va fi la fel cu Rusia. Aici e de discutat termenul politică externă „consecventă” : o politică cu fața spre Vest trebuie aplicată cu discernământ iar calea este eliberarea de geopolitică a programului de politică externă. Atenție pe comunicarea în limba rusă, pentru a evita distorsionările de traducere, apel la platformele internaționale multilaterale (OSCE, ONU, Consiliul Europei). Castane fierbinți rămân : necesara scoatere a țării din Uniunea Eurasiatică și definirea statutului regiunii găgăuze.

Valentin Naumescu este prezent pe spotmedia.ro cu o analiză despre al patrulea val al modernizării în fața căruia se află România, dar nu numai ea. Celelalte trei s-au declanșat după câte un război convențional. Acum ar fi în derulare unul cultural, spune Naumescu. Din fericire, pentru prima oară „un nou val al modernizării nu mai vizează schimbarea tipului de regim politic și nici apartenența României la spațiul strategic (alianțele) din care face parte actualmente, nici schimbarea valorilor asumate oficial, nici a direcției politice”. Dar confruntarea între progresiști și conservatori e prezentă și în România, ca peste tot în lume. La final, România ar trebui să atingă niște parametri de vis: dezvoltarea sustenabilă pe linie economică, de infrastructură și conectivitate; „o Românie fără hoție”; reinstalarea meritocrației, revalorizarea elitelor odată cu abandonarea populismului; un nou model educațional, cultural și civic – România Europeană; modernizarea tehnologică, digitalizarea, transparentizarea în economie și în serviciile publice; ridicarea din mizerie și ignoranță a straturilor sociale needucate și a zonelor sărace. În fine, „o Românie a moderației, echilibrului, rațiunii și lucidității”.

XS
SM
MD
LG