Linkuri accesibilitate

Dodon, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals în acte


Igor Dodon la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani
Igor Dodon la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Procuratura Anticorupție a trimis în instanță dosarul penal în care fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie, sunt învinuiți de confecționarea și deținerea documentelor false.

În ianuarie 2023 Dodon a cerut judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), care examinau cauzela penala fostului președinte, să-i permită deplasarea în România pentru o săptămână. Asta în condițiile în care Dodon este judecat într-un caz de corupție și are interdicția de a părăsi țara.

Igor Dodon și-a motivat cererea prin faptul că unul dintre fii săi ar fi avut nevoie de un tratament de reabilitare în străinătate. Judecătorii i-au permis deplasarea. Procuratura Anticorupție nu a permis însă deplasarea soției lui Igor Dodon, care la fel avea interdicție de părăsire a țării, fiind cercetată într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Procurorul Petru Iarmaliuc a mers cu verificări la spital, de unde familia Dodon obținuse un certificat medical, potrivit căruia fiul minor al politicianului avea nevoie de tratament în străinătate. Iarmaliuc a anunțat ulterior că certificatul ar fi fost falsificat, iar medicul care a semnat documentul n-ar fi văzut copilul. În baza acestor informații, procurorul a deschis o cauză penală împotriva soților Dodon, care au respins acuzațiile.

Printre altele, avocații au trimis o plângere procurorului general interimar, Ion Munteanu, în care au invocat mai multe încălcări procesuale. Printre altele, ei cred că Iarmaliuc ar fi trebuit să fie martor în acest caz, nu procuror. Avocații au explicat acest lucru prin faptul că procurorul a participat la ședința de judecată a Curții Supreme de Justiție, la care Dodon și avocații săi au prezentat un certificat medical. În plus, avocații s-au arătat nedumeriți de faptul că unul dintre medici, mai întâi a fost expert în acest caz, iar apoi a devenit martor.

Incidentul cu certificatul medical a fost discutat și în cadrul unei ședințe a Curții Supreme de Justiție din 17 februarie, unde este examinat așa-numitul dosar „kuliok”.

Iarmaliuc s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție și a cerut ca Dodon să fie plasat în arest la domiciliu pentru falsificarea certificatului medical. Avocații lui Dodon susțin că medicul, care a fost recunoscut ca expert în acest caz, a fost presat de procurori. „Mi-e rușine că discutăm despre asta. La ce nivel au căzut procurorii și procuratura, atâtea probleme în țară și discutăm despre un certificat medical”, a declarat Dodon într-o ședință din 17 februarie.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG