Linkuri accesibilitate

Doi copii au fost interogați de FSB în legătură cu mama lor care ar fi defăimat armata


Ministerul rus al Apărării

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a interogat doi copii - o fată de 9 ani și un băiat de 10 ani - în timp ce investighează un caz penal legat de mama lor care ar fi defăimat armata rusă.

Publicația rusă online Holod a relatat pe 17 august căcei doi copii au fost chemați la audieri în cadrul anchetei asupra mamei lor, Lidia Prudovskaia, acuzată de „discreditarea” repetată a forțelor armate ale țării pe rețelele de socializare.

Copiii au fost audiați separat pe 31 iulie în prezența unui psiholog și a unui reprezentant al serviciilor sociale, câte 15 minute. După cum scrie Holod, Lidiei Prudovskaia nu i s-a permis să fie de față la audierea copiilor ei.

Acuzațiile împotriva Lidiei Prudovskaia, care este o avocată din regiunea nord-vestică Arhanghelsk, sunt legate de 11 postări pe care le-ar fi făcut pe VK, un site de rețea rusesc care seamănă cu Facebook. Postările făcute pe VK de Prudovskaia erau accesibile numai prietenilor și includeau critici aduse războiului Rusiei în Ucraina, făcute în timpul unui concert al starului pop rus Zemfira.

Zemfira ar fi spus în timpul acelui concert că „Rusia distruge Ucraina și pe ea însăși” și a numit războiul „absolut lipsit de sens și crud”. Ea a mai spus în comentariile ei, despre care se crede că ar fi fost făcute în timpul unui concert la Londra, în noiembrie 2022, că „chiar acum, țara mea distruge Ucraina și pe ea însăși”.

Potrivit dosarului Lidiei Prudovskaia, filologul Natalia Hohlova a descris comentariile lui Zemfira ca remarcându-se „prin cruzime, lipsă de inimă și nemiloase” și făcute fără „motive rezonabile”.

De asemenea, Prudovskaia este acuzată că a postat comentarii făcute de politicianul rus Leonid Gozman despre atacurile rusești asupra Kievului. Gozman a părăsit Rusia în septembrie, după ce a executat două pedepse consecutive de 15 zile de închisoare, sub acuzația că ar fi pus semnul de egalitate între Rusia din epoca sovietică și Germania nazistă.

Prudovskaia riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzații. Conform legislației ruse, a avea copii sub 14 ani poate fi considerat motiv pentru amânarea pedepselor cu închisoarea.

XS
SM
MD
LG