Linkuri accesibilitate

Doi diplomați ruși expulzați din Germania


Ministra germană de externe, Annalena Baerbock.
Ministra germană de externe, Annalena Baerbock.

Ministra de externe germană Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova.

Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o ''atingere gravă la suveranitatea statului'' german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane. AFP amintește că la scurt timp după asasinatul de la Berlin, guvernul cancelarului german Angela Merkel a expulzat în semn de protest doi diplomați ruși, iar Rusia, negând orice implicare, a răspuns cu aceeași monedă.

Rusia a calificat pe de altă parte miercuri drept „politic” verdictul unui tribunal german în legătură cu uciderea unui fost comandant cecen la Berlin în 2019. Tribunalul berlinez a decis că asasinarea lui Tornike Kavtarașvili în parcul Kleiner Tiergarten, în plină zi, a fost ordonată de Rusia.

Mai devreme, aceeași instanță îl condamnase la închisoare pe viață pe rusul Vadim Krasikov, alias Vadim Sokolov, pentru omorârea fostului comandant cecen, de origine georgiană. Judecătorul german care a prezidat cazul a spus că autoritățile ruse i-au ordonat lui Krasikov să-l „lichideze” pe Kavtarașvili ca răzbunare pentru pozițiile sale ant-Kremlin.

În replică, miercuri, ambasadorul rus la Berlin, Serghei Nehaev, a declarat că verdictul este „părtinitor, motivat politic” și „agravează relațiile deja dificile ruso-germane”. El a mai spus că întreg procesul juridic german ar fi fost marcat de „sentimente anti-rusești”.

Mai multe despre Europa în „Dicționar european”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG