Linkuri accesibilitate

Doi ruși care au fugit pentru a evita serviciul militar au cerut azil în statul american Alaska


Ruși trecând granița cu Georgia pentru a evita mobilizarea, 27 septembrie 2022
Ruși trecând granița cu Georgia pentru a evita mobilizarea, 27 septembrie 2022

Doi ruși care au declarat că fug din țara lor de origine pentru a evita serviciul militar obligatoriu au cerut azil în Statele Unite după ce au aterizat pe o insulă izolată aparținând de Alaska, în Marea Bering, a anunțat biroul senatoarei americane Lisa Murkowski pe 6 octombrie.

O purtătoare de cuvânt a Lisei Murkowski (republicană din Alaska) a declarat că biroul senatoarei a comunicat cu Paza de Coastă a SUA și cu Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) în legătură cu cei doi ruși. Karina Borger spune că rușii au declarat că au fugit dintr-una dintre comunitățile de coastă de pe coasta de est a Rusiei pentru a evita serviciul militar obligatoriu.

Murkowski a afirmat că, având în vedere tensiunile actuale sporite cu Rusia, l-a sunat pe secretarul Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) atunci când a fost contactată pentru prima dată în legătură cu această situație, la 4 octombrie. Ea a precizat că, de atunci, CBP „a răspuns și a parcurs procesul de determinare a admisibilității acestor persoane de a intra în Statele Unite”.

În comunicat se precizează că fugarii au debarcat pe o plajă din apropierea Gambell, o comunitate izolată de pe insula St. Lawrence, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de Nome și la circa 58 de kilometri de peninsula Ciukotka, în Siberia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG