Linkuri accesibilitate

Doi sârbi au fost răniți într-un schimb de focuri de armă în sudul Kosovo


Ministrul apărării din Kosovo a declarat că bărbatul arestat era membru al forțelor de securitate din Kosovo
Ministrul apărării din Kosovo a declarat că bărbatul arestat era membru al forțelor de securitate din Kosovo

Două persoane au fost rănite pe 6 ianuarie într-un schimb de focuri de armă într-un oraș din sudul Kosovo, cu populație majoritar sârbă, au declarat oficiali din Kosovo și Serbia.

Victimele sunt un băiat de 11 ani și un bărbat de 21 de ani, care cărau, când au fost împușcați, ramuri de stejar, o tradiție pentru sârbii ortodocși în ajunul Crăciunului. Ei au fost internați în spital și viața lor nu este în pericol, au declarat autoritățile.

A fost arestat un bărbat în vârstă de 33 de ani, identificat prin inițialele A.K..

Ministrul Apărării, Armend Mehaj, a declarat pe Facebook că bărbatul era membru al forțelor de securitate kosovare. Cazul „va fi tratat în conformitate cu reglementările și legile pe care le avem în vigoare în Ministerul Apărării și Securității”, a declarat Mehaj, adăugând că regretă profund cele întâmplate și că le urează răniților o recuperare rapidă. „Cazuri ca acesta sunt izolate, dar nu ar trebui să se mai întâmple”, a spus el. „Ministerul Apărării și Forța de Securitate din Kosovo rămân angajate să îi servească pe cetățenii noștri indiferent de etnie sau situație.”

Suspectul a fost transferat la poliția regională din Urosevac, iar poliția a declarat că arma folosită în împușcături a fost găsită.

Împușcăturile au avut loc în jurul orei locale 15:20, ora locală, în orașul Strpce, când s-au tras focuri de armă dintr-o mașină în mișcare care, potrivit poliției, a fugit apoi de la locul faptei.

La scurt timp după împușcături, sârbii din localitate au blocat traficul pe un drum regional în semn de protest, dar drumul a fost eliberat ulterior.

Prim-ministra sârbă Ana Brnabic a condamnat, de asemenea, violențele și a cerut comunității internaționale să acționeze imediat.

„Acesta este un alt incident dintr-o serie de incidente tragice care demonstrează gravitatea condițiilor în care trăiesc zilnic sârbii din Kosovo și Metohija”, a scris Brnabic pe Twitter.

Împușcăturile au fost condamnate și de comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, care s-a declarat șocat de atac.

„Nu poate exista nicio justificare pentru violență” a afirmat Varhelyi pe Twitter, urându-le victimelor o însănătoșire grabnică.

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina se ridică adesea la cote critice. Săptămâna trecută, în nordul Kosovo, baricadele instalate la începutul lunii decembrie care blocau drumurile care duc la principalele puncte de trecere a frontierei cu Serbia urmau să fie date deoparte, în urma unor apeluri ale Statelor Unite și Uniunii Europene.

Kosovo, care are o majoritate covârșitoare de etnie albaneză, s-a desprins de Serbia după un război în 1998-1999. Acesta și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată și încurajează cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.

Nordul Kosovo, unde etnicii sârbi sunt majoritari, este în tensiune din noiembrie, când sute de polițiști, judecători și procurori de etnie sârbă au părăsit locul de muncă în semn de protest față de o decizie a Pristinei de a interzice plăcuțele de înmatriculare emise de Belgrad în interiorul Kosovo.

XS
SM
MD
LG