Linkuri accesibilitate

Liderul sârb spune că blocada instituită de sârbi în nordul Kosovo va fi înlăturată


Baricada care bloca șoseaua în partea sârbă a graniței cu Kosovo de la trecerea Merdare a fost îndepărtată pe 29 decembrie 2022.
Baricada care bloca șoseaua în partea sârbă a graniței cu Kosovo de la trecerea Merdare a fost îndepărtată pe 29 decembrie 2022.

Blocada rutieră instituită de etnicii sârbi în nordul Kosovo va fi înlăturată în următoarele 48 de ore, a anunțat președintele sârb Aleksandar Vučić la începutul zilei de 29 decembrie, în urma unui apel din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene de a reduce tensiunile din această regiunee volatilă.

Nu este clar când când vor începe lucrările de demontare a baricadelor.

Între timp, mai multe camioane care blocau o șosea în orașul Mitrovica din nordul Kosovo au fost incendiate joi dimineață, se pare că de etnici sârbi care nu au fost de acord cu anunțul lui Vučić, au relatat corespondenții Europei Libere din zonă.

Uniunea Europeană și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de situația tensionată din nordul Kosovo, unde autoritățile au închis pe 28 decembrie principalul punct de trecere a frontierei cu Serbia, de la Merdare, după ce demonstranții au ridicat o baricadă rutieră pe partea sârbă.

O soluție politică care să dezamorseze tensiunile

Trecerea de la Merdare de la granița de est a Kosovo a fost blocată de un camion și tractoare, a relatat mass-media, pe fondul escaladării tensiunilor dintre etnicii sârbi și autoritățile de la Priștina.

„Le cerem tuturor să dea dovadă de reținere maximă, să ia măsuri imediate pentru a detensiona necondiționat situația și să se abțină de la provocări, amenințări sau intimidare”, se spune în declarația comună a Uniunii Europene și Statelor Unite.

În document se mai spune că Bruxelles-ul și Washingtonul conlucrează cu președintele sârb Aleksandar Vučić și cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti „pentru a găsi o soluție politică care să dezamorseze tensiunile și să cadă de acord asupra căii de urmat în interesul stabilității, siguranței și bunăstării tuturor comunităților locale”.

Ministrul sârb al apărării, Miloš Vučević, a declarat pe 28 decembrie că Belgradul este „pregătit pentru un acord”, fără să dea însă detalii. Vučević a spus la radioteleviziunea de stat a Serbiei RTS că baricada sârbă de la Merdare e un mijloc de protest „democratic și pașnic”, adăugând că Serbia are „o linie deschisă de comunicare” cu diplomații occidentali pentru rezolvarea problemei. „Suntem cu toții îngrijorați de situație și unde pot duce toate acestea... Serbia e pregătită pentru un acord”, a mai spus Miloš Vučević.

Demisiile în masă au creat un vid de securitate în Kosovo

Situația din partea de nord a statului Kosovo, unde etnicii sârbi sunt majoritari, a fost tensionată din noiembrie, când sute de polițiști, judecători și procurori etnici sârbi și-au dat demisia în semn de protest față de decizia autorităților de la Priștina de a interzice plăcuțele de înmatriculare emise de Belgrad în interiorul Kosovo. Priștina a revenit asupra acestei decizii, dar demisiile în masă au creat un vid de securitate în Kosovo.

Pe 28 decembrie, autoritățile kosovare au încercat să atenueze tensiunile, anunțând eliberarea fostului polițist de etnie sârbă Dejan Pantić, a cărui arestare pe 10 decembrie i-a determinat pe sute de etnici sârbi revoltați să instituie blocaje rutiere în nordul Kosovo și a paralizat traficul prin două puncte de trecere a frontierei.

Pantić, care fusese arestat sub suspiciunea că ar fi implicat într-un atac asupra oficialităților din Comisia Electorală Centrală, urma să fie pus în arest la domiciliu, a declarat avocatul său pentru Radio Europa Liberă.

UE și Statele Unite cer respectarea statutului de drept în Kosovo

Declarația comună a Uniunii Europene și Statelor Unite a salutat asigurările date de autoritățile kosovare că nu există liste de cetățeni sârbi kosovari care urmează să fie arestați sau urmăriți penal pentru organizarea de proteste pașnice sau înființarea de baricade.

„În același timp, statul de drept trebuie respectat, iar orice formă de violență este inacceptabilă și nu va fi tolerată”, se mai spune în comunicat, care adaugă că Statele Unite vor sprijini misiunea Uniunii Europene prin pentru statul de drept în Kosovo (EULEX) și că UE și Statele Unite „se așteaptă ca Serbia și Kosovo să revină la promovarea unui mediu propice reconcilierii, stabilității regionale și cooperării, în beneficiul cetățenilor lor”.

Declaraţia mai spune că toate prevederile din Acordul de la Bruxelles - dialogul facilitat de UE pentru normalizarea relaţiilor dintre Kosovo și Serbia - „trebuie puse în practică pe deplin fără întârziere”.

Punctul de trecere a frontierei de la Merdare este cel mai important din Kosovo pentru transportul rutier de marfă, iar închiderea sa creează de asemenea dificultăți suplimentare pentru kosovarii care lucrează în străinătate și care se întorc acasă de sărbători.

KFOR rămâne vigilentă

Pe 26 decembrie, alte două puncte de trecere a frontierei pe partea kosovară au fost blocate de etnicii sârbi după ce a crescut numărul împușcăturilor, cele mai recente având loc la 25 decembrie, potrivit KFOR. Doar trei puncte de intrare între cele două țări rămân deschise.

Forța KFOR a declarat pe 28 decembrie că „rămâne extrem de vigilentă și are capacitatea și personalul de a oferi securitate și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile aflate sub mandatul nostru ONU”.

KFOR a cerut de asemenea forțelor de securitate ale ambelor părți să continue să respecte acordurile existente privind mișcările trupelor.

Rusia respinge acuzația că vrea să destabilizeze Kosovo

Pe 27 decembrie, ministrul de Interne kosovar, Xhelal Svecla, a declarat că Serbia, sub influența Rusiei, urmărește să destabilizeze Kosovo, o acuzație respinsă de Belgrad, care spune că vrea doar să-și protejeze minoritatea din Kosovo.

La 28 decembrie, Kremlinul a negat și el aceste acuzații, dar a spus că sprijină Belgradul. „Serbia este o țară suverană și este absolut greșit să se caute aici vreo influență distructivă din partea Rusiei”, a spuspurtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kosovo, care are o majoritate covârșitoare de etnie albaneză, s-a desprins de Serbia după războiul din 1998-99.

Și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut niciodată independența fostei sale provincii și îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG