Linkuri accesibilitate

Doi „trădători ai Ucrainei” au fost uciși în incidente separate


Fostul deputat ucrainean Illia Kiva (foto arhivă)
Fostul deputat ucrainean Illia Kiva (foto arhivă)

Doi ucraineni care au colaborat cu autoritățile ruse au fost uciși - unul într-un schimb de focuri într-un sat la sud-vest de Moscova, iar celălalt într-un atentat cu mașină-capcană, în partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Luhansk.

Surse din cadrul forțelor de ordine ucrainene au declarat pentru RFE/RL pe 6 decembrie că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a „lichidat" pe fostul deputat ucrainean Illia Kiva, împușcându-l mortal în cadrul unei operațiuni speciale.

Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat mai târziu moartea lui Kiva și a anunțat că a fost deschisă o anchetă penală. În comunicatul comitetului se spune că o persoană necunoscută l-a împușcat pe Kiva în satul Suponevo din regiunea Briansk, la sud-vest de Moscova, iar acesta „a murit pe loc din cauza rănilor suferite”.

Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, a afirmat, într-un interviu televizat, că Kiva a fost „terminat”, adăugând că „aceeași soartă o vor avea și alți trădători ai Ucrainei și complici ai regimului lui Putin”. Iusov nu a spus cine se află în spatele morții lui Kiva, dar a afirmat că „justiția capătă diferite forme”.

Kiva era cunoscut pentru poziția sa pro-rusă. Luna trecută, un tribunal din orașul Lvov din vestul Ucrainei l-a condamnat în contumacie la 14 ani de închisoare, găsindu-l vinovat de înaltă trădare. După ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, Kiva s-a mutat în Rusia, unde a luat parte la talk-show-uri televizate pro-Kremlin și la mese rotunde.

Moartea celuilalt ucrainean care a colaborat cu Rusia, Oleh Popov, fost deputat de facto într-o parte a regiunii ucrainene Luhansk ocupată de Rusia, a fost de asemenea anunțată pe 6 decembrie. Popov a fost ucis de un dispozitiv exploziv care a detonat în mașina sa în orașul Luhansk. Comitetul de Investigații a anunțat că a lansat o anchetă privind moartea lui Popov.

Popov conducea Comitetul pentru securitatea și apărarea statului, agențiile de aplicare a legii, sistemul judiciar și protecția drepturilor omului și a drepturilor civile al guvernului instalat de Rusia în regiune.

Iury Iorov, membru al parlamentului de facto din Luhansk, a declarat, conform agenției Interfax, că în septembrie 2022 a avut loc un atentat la viața lui Popov, despre care a spus că a fost organizat de SBU.

Mai mulți cetățeni ucraineni acuzați că au colaborat cu autoritățile ruse de ocupație au fost ținta unor atacuri în ultimii ani, iar unii dintre ei au fost uciși. Cel mai recent, un deputat de facto al adunării regionale instalate de Rusia în Luhansk, Mihailo Filiponenko, a fost ucis luna trecută într-un atentat cu bombă în mașină. Direcția principală de informații a Ucrainei a revendicat responsabilitatea pentru această crimă.

Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene că au organizat asasinatele. Kievul revendică rareori responsabilitatea pentru atentate.

Cu câteva zile înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în curs de desfășurare, liderii separatiști susținuți de Kremlin din părți ale regiunilor ucrainene Luhansk și Donețk i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să recunoască independența celor două regiuni față de Ucraina.

La mijlocul lunii februarie 2022, legislatorii ruși i-au cerut, de asemenea, lui Putin să recunoască părțile controlate de separatiști din Luhansk și Donețk ca state independente și au ratificat documentele corespunzătoare după ce Putin le-a semnat.

Moscova a folosit aceste documente pentru a-și justifica invazia neprovocată a Ucrainei, lansată la 24 februarie 2022.

XS
SM
MD
LG