Linkuri accesibilitate

Vizionarea înregistrării de la întâlnirea Dodon-Plahotniuc eșuează din nou. Reportaj de la ședința de  judecată în dosarul „kuliok”


La începutul ședinței, avocații lui Dodon au cerut recuzarea completului de judecată.
La începutul ședinței, avocații lui Dodon au cerut recuzarea completului de judecată.

Pentru a doua oară de când a început procesul în dosarul „kuliok” al lui Igor Dodon, procurorii au încercat fără succes să demonstreze în ședința de judecată una din principalele probe - filmul integral al întâlnirii din 2019 între fostul președinte și fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc.

În ședința din 16 ianuarie, procurorii au instalat un proiector în sala de judecată, sperând să prezinte magistraților înregistrările video din biroul lui Plahotniuc, filmate cu camera ascunsă în vara anului 2019. Potrivit procurorului de caz, Petru Iarmaliuc, durata înregistrării video depășește o oră.

Vizionarea filmului nu a fost însă posibilă pentru că, în debutul ședinței, avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea completului de judecată. Examinarea solicitării a durat circa trei ore.

În acest dosar, Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă și complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor de către un presupus grup infracțional al fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Pe 16 ianuarie, în fața clădirii Curții Supreme de Justiție, Dodon a fost întâmpinat de câteva zeci de suporteri care l-au aplaudat și au scandat: „La mulți ani!”.

Nici avocații lui Igor Dodon nu au obținut câștig de cauză, pe 16 ianuarie - cererea de recuzare a judecătorilor le-a fost respinsă. Dar și tentativa procurorilor de a proiecta înregistrările video a fost zădărnicită.

Avocații acuză judecătorii de subordonare politică

Argumentându-și cererea de recuzare, avocații au spus că au îndoieli în legătură cu imparțialitatea judecătorilor din cauza unei declarații a președintei Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, din 29 decembrie 2022.

Între altele, șefa statului a spus atunci că se așteaptă la „mai multă responsabilitate” din partea judecătorilor în cazurile de rezonanță pe care procuratura le-a expediat în instanță. Ea a reamintit că judecătorii urmează să fie supuși unor evaluări în cadrul reformelor menite să curețe sistemul de persoane compromise.

„Modul [în care judecătorii] se comportă astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare”, a spus președinta Sandu, referindu-se probabil la verificarea integrității magistraților efectuată actualmente de o comisia de experți independenți, moldoveni și străini (comisia pre-vetting).

Avocații lui Dodon au conchis că judecătorii ar fi supuși presiunii politice. „Președintele a spus clar ca judecătorii trebuie sa ia decizii în favoarea procurorilor”, a spus avocatul Petru Balan.

În discursul de la proces, avocatul Balan a încercat să aducă noi argumente în favoarea afirmației că judecarea lui Igor Dodon ar fi un proces politic. El a afirmat că judecătorul Vasile Timofti a fost numit ilegal în funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție. În momentul numirii, președintele interimar al CSJ trebuia să fie numit de Parlament, dar Timofti a fost numit de Consiliul Superior al Magistraturii, în ciuda faptului că legea care permite acest lucru încă nu intrase în vigoare, a spus Balan.

Avocatul a insistat că Timofti s-ar fi auto-numit în calitate de membru al colegiului care examinează dosarul lui Igor Dodon, dar și în cel care examinează plângerile privind deciziile comisiei pre-vetting.

Balan mai crede că Timofti ar încerca să influențeze poziția celorlalți judecători, care fac parte din colegiile respective. Despre președintele interimar al Consiliul Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, Balan a spus că ar fi loial formațiunii de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Instanța a considerat însă nefondată cererea avocaților și, după deliberări în spartele ușilor închise, a respins recuzarea judecătorilor.

Judecătorii Vasile Timofti și Anatolie Țurcan
Judecătorii Vasile Timofti și Anatolie Țurcan

Procurorii cere amendarea avocaților pentru discreditarea instanței

Nici procurorii Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu n-au fost de acord cu avocații lui Igor Dodon. Iarmaliuc a propus ca stenograma cu declarațiile președintei Maia Sandu să fie exclusă din materialele dosarului, având în vedere că ar putea conține erori. El a mai adăugat că avocații n-au adus dovezi care să probeze faptele invocate în ședință și i-a învinuit de încălcarea normelor etice și deontologice.

Procurorul Codreanu a cerut amendarea avocaților pentru defăimarea actului justiției și a instanței. El a menționat că Maia Sandu a vorbit și despre procurori, dar nu s-a simțit vizat de declarațiile președintei.

În replică, avocatul Balan a spus că este gată să plătească amenda, dacă acesta este prețul pentru a-și apăra mai departe clientul.

Într-o pauză a audierilor, Igor Dodon a ieșit afară pentru a se întâlni cu suporterii veniți în fața CSJ. „Cel mai important este să rămânem împreună, mă refer la partid și nu doar...”, a spus fostul lider al socialiștilor. O femeie din mulțime l-a întrerupt, îngrijorată de faptul că este cu capul descoperit pe o vreme friguroasă. Igor Dodon și-a pus imediat un chipiu.

Încă 60 de zile de interdicție de părăsire a țării pentru Igor Dodon

Între timp, în sala de judecată, procurorii au cerut prelungirea interdicției de a părăsi țara pentru încă 60 de zile pe numele lui Igor Dodon. Ei s-au declarat îngrijorați că fostul președinte ar putea fugi de anchetă. Potrivit procurorilor, măsura preventivă ar trebui prelungită pentru a putea asigura ulterior „executarea pedepsei”. Procurorul Codreanu a subliniat că Dodon riscă pedeapsă cu închisoarea. Procurorii mai cred că fostul președinte ar putea intimida martorii. Ei au menționat că martorul Igor Grigoriev le-a spus că ar fi fost supus unor presiuni.

De data aceasta, a fost rândul avocaților să-i acuze pe procurori că ar folosi „argumente superficiale”. Ei au remarcat că Grigoriev nu a fost menționat în demersul scris de prelungire a măsurii preventive.

Potrivit avocaților, Grigoriev a primit câteva mesaje de la fratele guvernatoarei autonomiei găgăuze, Irina Vlah, care nu are însă nimic în comun cu Dodon. Avocatul Ion Vîzdoagă a mai declarat că au existat încălcări procedurale. Din spusele lui, era imposibil să se depună un demers pentru prelungirea măsurii preventive, dacă înainte de acest lucru procurorul nu a întocmit o ordonanță.

Vîzdoagă a avertizat judecătorii că va cere din nou recuzarea lor, dacă vor menționa în decizia de prelungire a măsurii preventive faptul că are ca scop să asigure „executarea pedepsei”. Potrivit lui, o astfel de formulare încalcă prezumția de nevinovăție și reprezintă o „capcană” pentru judecători.

Avocatul Balan a spus că, deși Dodon a fost amenințat și avertizat, în repetate rânduri, că riscă dosare penale, el nu a părăsit R. Moldova. El a dat asigurări că Dodon nu va pleca din țară, dacă va fi eliberat.

Dodon promite să rămână și în țară, și alături de partid

La proces, a vorbit și inculpatul. Igor Dodon a spus că și soția sa este inculpată în acest caz și că i se interzice să părăsească țara până pe 8 februarie. „Acest procuror, n-o să-i spun pe nume, ar fi o onoare prea mare, încearcă, cu orice preț, să creeze obstacole rudelor mele [...]. M-au ținut în arest la domiciliu timp de 6 luni, acum vor să-mi interzică să părăsesc țara timp de 6 luni”, a mai spus Dodon.

El a promis că nu va pleca din R. Moldova. „Spre deosebire de alți politicieni care au ales să părăsească țara și să lupte împotriva autorităților de acolo, am decis să rămân aproape de colegii mei din Partidul Socialiștilor și de familia mea”, a spus Dodon. El nu a exclus ca avocații săi vor insista și în continuare asupra recuzării judecătorilor.

Judecătorii au decis să prelungească măsura preventivă pentru încă 60 de zile.

După proces, în discuțiile cu presa, procurorul Petru Iarmaliuc și-a exprimat speranța că, la următoarea ședință, programată pe 19 ianuarie, va fi demonstrată înregistrarea video de la întâlnirea lui Dodon cu Plahotniuc.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG