Linkuri accesibilitate

Donald Trump și democrația americană


Montaj foto cu președintele Donald Trump și fostul său avocat Michael Cohen
Montaj foto cu președintele Donald Trump și fostul său avocat Michael Cohen

Faptul că președintele nu poate opri nici presa, nici tribunalele, nici Congresul este fără îndoială o veste bună pentru viabilitatea democratiei americane.

Audierea fostului avocat al presedintelui Trump, Michael Cohen, a focalizat atentia mediilor de informare americane si internationale. Ce spune ea despre starea democratiei americane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Probabil ca raspunsul la aceasta intrebare va fi dat de evolutiile viitoare, inclusiv de maniera in care vor fi tratate constatarile investigatorului independent Robert Mueller, cu privire la posibile conexiuni intre campania lui Trump si Rusia, in contextul alegerilor din 2016.

Citeva premize sint insa valabile, indiferent de ceea ce va urma. Presedintele Statelor Unite are prerogative importante si putere semnificativa. Dar in sistemul american, puterea legislativa este un egal al presedintiei. Nu putine dorinte ale lui Donald Trump au fost impiedicate sa se materializeze, in ultimii doi ani, pentru ca au fost blocate in tribunale.

Acum, cind democratii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentantilor, altele sint puse in pericol pentru ca Congresul este cel care aloca sau nu fonduri. Daca atunci cind republicanii controlau si Casa Alba si Congresul, presedintele nu avea motive sa se teama de investigatii, in forul legislativ, acum are.

Si audierea lui Michael Cohen nu este decit inceputul, citeva comisii au de-acum pe rol zeci de investigatii, inclusiv unele care se refera la activitatile financiare ale firmei lui Trump. Si daca asta nu este suficient, exista de-acum cazuri pe rol, in tribunale locale, vizind fostele afaceri ale presedintelui si maniera in care au fost colectate fonduri pentru inaugurarea presedintiei Trump.

Donald Trump este furios impotriva lui Robert Mueller, spunind ca nici pe el, nici pe cel care l-a numit – adjunctul procurorului general – nu i-a votat nimeni, dar nu poate opri investigatia, pentru ca daca ar face-o si aliati ai sai i s-ar impotrivi, de teama oprobiului public, cu consecinte politice. Faptul ca presedintele nu poate opri nici presa, nici tribunalele, nici Congresul este fara indoiala o veste buna pentru viabilitatea democratiei americane. Sistemul, care este menit sa echilibreze puterile si sa impiedice abuzuri, functioneaza. Dar fireste ca verdictul final va fi dat in functie de consecinte.

Sistemul este fara indoiala testat din interior, ca niciodata pina acum. Dar adevaratul test poate veni odata cu anuntarea rezultatelor anchetei lui Robert Mueller, daca acestea aduc la lumina fapte care necesita actiuni politice sau juridice, impotriva lui Donald Trump sau unor memrii ai familiei.

XS
SM
MD
LG