Linkuri accesibilitate

Donald Trump și libertatea de expresie în universitățile americane


Ultranaționaliști americani demonstrînd la Universitatea Virginia
Ultranaționaliști americani demonstrînd la Universitatea Virginia

Amenințări la adresa unor universități pronunțate de președinte în fața Consiliului pentru Acțiune Politică Conservatoare.

La o recenta conferinta a unei grupari conservatoare, presedintele Trump a spus ca prin ordin executiv va anula fonduri guvernamentale pentru cercetare, destinate acelor universitati care nu respecta dreptul la libera exprimare, in campusuri. Care sint ratiunile acestei declaratii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cele spuse de presedinte in fata Consiliului pentru Actiune Politica Conservatoare au in vedere faptul ca, in ultimii ani, unor persoane cu orientari de dreapta, in unele cazuri de extrema dreapta si controversate, le-a fost retras dreptul de a rosti alocutiuni, in campusuri universitare, de multe ori de teama unor miscari de protest cu potential violent.

Desi in perioada relativ recenta, astfel de situatii au fost mai rare, Donald Trump – care spusese anterior ca nu e o problema – a gasit de cuviinta sa-si satisfaca baza sa electorala, reprezentata in numar mare la acea conferinta, pornind de la o premiza foarte draga dreptei si anume ca universitatile au devenit focare ale ideologiei de stinga si zone de batalie politica.

Premiza are ceva radacini reale. Multe dintre universitatile americane si mai ales cele uriase, de stat, cu o populatie extrem de diversa sint locuri unde stinga politica isi gaseste mai mult locul decit in alte perimetre ale societatii.

Diversitatea este o explicatie. Faptul ca tinerii sint idealisti si adera mai mult sim ai militant la ideile justitiei sociale, decit cei mai in virsta, ar fi o alta. Este la fel de adevarat ca, in multe campusuri, a fi conservator sau republican nu este o situatie comfortabila, in zilele noastre si ca, din cind in cind exista si excese comportamentale. Dar asta nu inseamna ca – pe ansamblu - nu exista libertate de exprimare in universitatile americane, se manifesta o fireasca competitie politica. In plus, universitatile sint focare de cunoastere, ele modeleaza personalitati tinere si chiar si excesele nu pot fi curmate prin decret prezidential, comunitatea respectiva trebuie sa gaseasca solutii. Si-n plus, admitind ca Trump isi pune in aplicare idea – care insa poate fi blocata de tribunale – ce ar putea face un urmas al sau, democrat, odata ce precedentul e creat? De exemplu, ar putea taia finantarea de stat pentru colegii religioase, in care dreptul la libera exprimare este de multe ori serios ingradită. O ipoteza pe care conservatori nu o pot agrea.

XS
SM
MD
LG