I
maginea pe care consilierii lui Donald Trump încearcă să o proiecteze este una de pacificator. În acest sens este interpretat recentul summit Serbia – Kosovo, dar și succesele de etapă, în procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Marile mize ale primului mandat Trump – Coreea de Nord, Iran și China rămân încă nerezolvate, dar toate au parte de o poziție cunoscută a actualului președinte, în cazul în care obține un al doilea mandat. Se anticipează că evenimente că cel de vineri de la Casă Albă – summitul sârbo-kosovar – vor mai avea loc până la 3 noiembrie, dată scrutinului.
Cel de săptămâna trecută a fost prezentat de consilierul pentru securitate națională ca fiind un angajament istoric, vizând normalizarea raporturilor economice. Observatorii politici apreciază că acordul reprezintă un pas înainte, chiar dacă nu aduce recunoașterea reciprocă, încă tema negocierilor, atât cu Statele Unite, cât și cu Uniunea Europeană, separat.
Este o caracteristică comună a administrației americane, condusă de un om de afaceri, ca raporturile și beneficiile economice să fie văzute că fiind cheia care deschide celelalte posibilități, de unde până acum se viza direct miezul problemei, în acest caz recunoașterea reciprocă. Vineri, consilierul și ginerele președintelui Jared Kushner a spus că a venit vremea ca Donald Trump să culeagă ceva din roadele eforturilor sale, de-a lungul anilor de a crea o fundație solidă pentru aceste succese internaționale.
Se anticipează că lideri din Israel și Emiratele Arabe Unite se vor afla la Casa Albă săptămână viitoare pentru a semna acordul de stabilire a relațiilor diplomatice, un alt succes cu care administrația Trump se mândrește. Kushner și secretarul de stat Pompeo au vizitat recent capitale arabe, în speranța că și alte țări, între care Bahrein și Sudan, se vor alătură acordului. Nu se știe dacă acest efort se va materializa la timp, dar Casă Albă va invita ambasadori din țări arabe la ceremonie. Tot vineri, Donald Trump a spus că proliferarea nucleară este cel mai mare pericol pentru omenire. În acest sens, președintele Trump a stat de vorba cu omologul sau rus, Vladimir Putin de câteva ori, recent, și administrația a renunțat la cererea că China să facă și ea parte din orice acord vizând neproliferarea nucleară. Termenul este expirarea Tratatului START, semnat de Obama, în Februarie, dar administrația ar putea să dorească ceva mai devreme, înaintea alegerilor.
Într-un recent interviu, trimisul special american pentru controlul înarmărilor, Marshall Billingslea, s-a dovedit precaut când a vorbit despre încheierea rapidă a unui acord cu Rusia, dar dacă se va întâmpla, e posibil un summit Trump-Putin.