Linkuri accesibilitate

Donald Trump inculpat pentru o schemă ilegală de plată, cu scopul de a-și spori șansele la prezidențialele din 2016


Donald Trump, sosind la Tribunalul din Manhattan, unde i s-au prezentat acuzațiile, pe 4 aprilie 2023
Donald Trump, sosind la Tribunalul din Manhattan, unde i s-au prezentat acuzațiile, pe 4 aprilie 2023

Donald Trump a fost inculpat pentru 34 de capete de acuzare în legătură cu orchestrarea unor plăți către două femei pentru a nu face publice relațiile cu el înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Care sunt acuzațiile concrete aduse fostului președinte al Statelor Unite?

După inculparea lui Donald Trump, la un tribunal din New York, pe 4 aprilie, în prima anchetă penală din istorie împotriva unui fost președinte al Statelor Unite, procurorul districtual, Alvin Bragg, a prezentat rechizitoriul public.

În declarația factuală care a fost prezentată cu actul de acuzare se arată că trei persoane ar fi fost plătite pentru a mușamaliza, în interesul lui Trump.

Dino Sajudin, portar la reședința lui Trump din New York, Trump Tower, ar fi primit 30 de mii de dolari de la American Media pentru dreptul exclusiv asupra informației că Trump ar avea un copil ilegitim, informație ulterior mușamalizată. Karen McDougal, un model Playboy, ar fi primit 150 de mii de dolari, plătită tot de American Media pentru drepturile la informație cu privire la o relație avută cu Trump. Vedeta porno Stormy Daniels, ar fi fost plătită, printr-o entitate separată, creată de avocatul lui Trump, Michael Cohen, tot pentru a acoperi o relație sexuală.

Procurorul de district din New York, Alvin Bragg, vorbind pe 4 aprilie după prezentarea lui Donald Trump la Tribunalul din Manhattan, unde i-au fost înaintate acuzațiile penale în legătură cu o schemă de plăți pentru vedeta de filme pentru adulți, Stormy Daniels.
Procurorul de district din New York, Alvin Bragg, vorbind pe 4 aprilie după prezentarea lui Donald Trump la Tribunalul din Manhattan, unde i-au fost înaintate acuzațiile penale în legătură cu o schemă de plăți pentru vedeta de filme pentru adulți, Stormy Daniels.

Aliați ai lui Trump susțin că sumele ar fi fost plătite nu pentru a-l proteja pe candidatul Trump la alegeri, ci pentru a a-i salva căsnicia. Dar în actul de acuzare se arată că Trump i-a cerut avocatului să amâne plata către Daniels până după alegeri, pentru că „la acel moment nu va mai conta dacă povestea devine publică”.

Actul arată că Trump l-a invitat pe președintele American Media, David Pecker la Casa Albă pentru a-i mulțumi pentru ajutorul din timpul campaniei.

În declarațiile făcute după inculparea lui Trump, procurorul districtual, Alvin Bragg, a spus că nu e vorba doar despre plăți, ci de acuratețea documentelor financiare legate de acestea.

Procurorul l-a acuzat pe fostul președinte de faptul că ar fi falsificat documente de afaceri cu intenția explicită de a acoperi cel puțin alte trei categorii de delicte.

Bragg a spus că acele delicte includ violarea legilor electorale din statul New York, declarații false de impozite, făcute sau facilitate și depășirea limitelor impuse pentru contribuții de campanie. Toate aceste presupuse delicte fac obiectul celor 34 de capete de acuzare formulate împotriva lui Trump.

Bragg trebuie să dovedească că Trump ar fi încercat să ascundă și delicte pentru care nu a fost inculpat și care nu sunt enumerate în actul de acuzare. Unul dintre presupusele delicte, violarea legilor federale cu privire la finanțarea campaniilor, nu ține de prerogativele lui Bragg.

Această strategie a procurorului este dificilă și chiar poate avea un efect de bumerang dacă Trump este achitat ori dacă judecătorul scoate cazul de pe rol, înainte de proces.

La înfățișarea la Tribunalul Manhattan, New York, unde i-au fost prezentate acuzațiile, pe 4 aprilie, Trump a pledat nevinovat. Următoarea înfățișare în instanță a fost stabilită pentru luna decembrie, dar avocații lui Trump au cerut ca acesta să fie scutit de la participarea personală la audiere.

XS
SM
MD
LG