Linkuri accesibilitate

Donețk: trei cetățeni străini, condamnați la moarte de autoritățile separatiste pro-ruse


Cetățenii britanici Aiden Aslin, Shaun Pinner and marocanul Brahim Saadoun în timpul procesului de la auto-proclamata Curte Supremă din Donețk, 7 iunie 2022.
Cetățenii britanici Aiden Aslin, Shaun Pinner and marocanul Brahim Saadoun în timpul procesului de la auto-proclamata Curte Supremă din Donețk, 7 iunie 2022.

Separațiștii pro-ruși din regiunea Doneșk, din estul Ucrainei au anunțat că trei cetățeni străini au fost condamnați la moarte de auto-proclamata lor Curte Supremă. Cei doi britanici și un marocan sunt acuzați că au luptat „ca mercenari”, alături de armata ucraineană.

Aiden Aslin și Shaun Pinner din Marea Britanie și Saaudun Brahim, un student marocan, au fost condamnați la moarte pe 9 iunie după un proces de două zile, au precizat autoritățile separatiste din Donețk.

Aslin și Pinner, care au servit într-o unitate militară ucraineană din orașul Mariupol, au fost capturați de separatiștii pro-ruși în aprilie. Saaudun a fost luat prizonier în martie, în regiunea Donețk. Avocatul celor trei a anunțat căvor face recurs.

Oficialii ruși au spus că, din moment ce îi consideră pe cei trei mercenari, aceștia nu sunt protejați de Convenția de la Geneva privind prizonierii de război.

Premierul britanic Boris Johnson, prin purtătorul său de cuvânt, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sentințele pronunțate împotriva celor trei, care ar trebui să se bucure de imunitate, în calitate de combatanți. „(...) Prizonierii de război nu trebuie instrumentați în scopuri politice", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic, după pronunțarea verdictului.

„În conformitate cu Convenția de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatant și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități. Vom continua să lucrăm cu autoritățile ucrainene pentru a încerca să asigurăm eliberarea oricărui cetățean britanic care a servit în armata ucraineană și care este acum prizonier de război”, s-a mai spus la Londra.

XS
SM
MD
LG