Linkuri accesibilitate

Dosarul lui Dorin Chirtoacă ajunge la Curtea Constituțională


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Înalta Instanță este chemată să decidă dacă decizia de suspendare a primarului Chișinăului a fost în corectă.

Dosarul lui Dorin Chirtoacă ajunge la Curtea Constituțională. Ea ar urma să spună dacă primarul capitalei a fost suspendat legal sau nu din funcție. Cel puțin asta au anunțat apărătorii edilului după o nouă ședință de judecată în dosarul lui Dorin Chirtoacă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Primarul Dorin Chirtoacă insistă ca marginalizarea sa e cusută cu ață albă și se declară convins că va putea contesta devierile procesuale.

Dorin Chirtoacă: „Ori eu deja sunt considerat vinovat și condamnat și atunci să mă calce inclusiv cu buldozerul, ori dacă este prezumția nevinovăției trebuie să-mi fie respectate drepturile. [...] Rămân primar în continuare, chiar dacă există o suspendare ilegală. O să mergem la Curtea Constituțională pentru a demonstra că suspendarea care a avut loc este ilegală și că procuratura a făcut abuz în serviciu.”

Argumentele cu care vrea să ajungă edilul în fața Înaltei Curți se referă la faptul că în opinia sa legea nu prevede în mod clar un mecanism de suspendare a persoanelor alese prin vot, din care fac parte și primarii.

Curtea Constituțională va verifica constituționalitatea legii în baza căreia Dorin Chirtoacă a fost suspendat.

Este vorba mai exact de articolul 33 din Legea administrației publice, care spune că „în cazul în care a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea unei infracţiuni, primarul poate fi suspendat din funcţie până la soluţionarea definitivă a cauzei”.

Pe de altă parte, tocmai cu această prevedere s-au apărat procurorii atunci când au cerut suspendarea edilului.

Motivarea acuzatorilor era explicată prin faptul că Dorin Chirtoacă, din funcția de primar, ar putea să influențeze mai mulți colegi, care sunt și martori în dosarul parcărilor cu plată în care Dorin Chirtoacă este învinuit de corupție.

Primarul consideră însă că procurorii interpretează legea greșit.

Dorin Chirtoacă: „Norma de suspendare a primarului prevăzută în articolul 33 din Legea administrației publice locale, nu este inclusă în Codul de procedură penală, așa cum spune articolul 2, aliniatul 4 din Cod, atunci această normă nu poate fi aplicată.”

De acum încolo mingea e în terenul Curții Constituționale, care va trebui să decidă cine are dreptate.

L-am întrebat și pe directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, cum explică el situația la care s-a ajuns:

Europa Liberă: Domnule Furdui, ne amintim de dosarul primarului de Orhei, Ilan Shor... atunci procurorii au cerut consiliului local să voteze pentru suspendarea primarului, acum vedem că procurorii au cerut suspendarea în instanța de judecată. Cum explicați aceste dispute la care s-a ajuns, cu privire la suspendarea unui primar care este cercetat într-un dosar penal?

Viorel Furdui
Viorel Furdui

Viorel Furdui: „Într-adevăr, aici este o situație destul de confuză, mai ales dacă și procuratura interpretează total diferit această situație. Avem o legislație confuză, dar în fond, dacă vorbim despre regula generală, legea stabilește anumite norme în ceea ce privește și suspendarea primarului, însă cum am mai spus, ele sunt destul de insuficiente... iată de ce suntem în acest domeniu al interpretărilor mai mult. [...] Legile în mod normal se fac cu bună credință și se interpretează cu bună credință, dar la noi se încearcă interpretarea legilor în interesele unora sau altora. În rezultat, sigur că se folosesc toate aceste căi juridice, printre care și această sesizare la Curtea Constituțională. Sigur că ea va clarifica într-un anumit sens și va pune punct acestei situații.”

Referindu-se la dosarul ce i s-a intentat, Dorin Chirtoacă a continuat să insiste că e victima unui proces politic.

„După 10 ani de primărie și trei mandate ar trebui să merg mai departe: Parlament, Guvern, Președinție și cred că scopul lor este anume acesta: să mă împiedice să nu pot candida pentru aceste funcții. [...] Miliardul furat nu se găsește dar aici ia te uită ce mare pericol social sunt, că trebuie să mă țină și în arest, și suspendat din funcție... bine că sunt așa dinozaur și monstru care trebuie închis în cletcă (cușcă)”, a spus primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Întrucât mâine e ziua sa de naștere, întrebat de jurnaliști ce cadou își dorește, a spus că vrea „dreptate pentru omul de rând”, precizând că dacă notorietatea sa nu îi poate asigura un proces echitabil, atunci omul de rând e cu atât mai vulnerabil în fața justiției vădit tendențioase, la părerea sa.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG