AGORA, ca și o majoritate a portalurilor, reproduce afirmațiile fostului președinte Igor Dodon, liderul socialiștilor pro-Kremlin, care condamnă brutalitatea cu care a fost răpit judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus față de modul „civilizat”, cum s-a exprimat el, în care ar fi fost predați autorităților de la Ankara cei șapte profesori turci de la liceul „Orizont”. „Ziua în amiaza mare, - este citat Dodon, - un cetățean străin se plimbă pe stradă cu copilul, este dat cu capul de asfalt și răpit. Este legal acest lucru? Bineînțeles că nu. Pe timpul lui Plahotniuc, când au deportat profesorii turci, acolo măcar totul a fost făcut civilizat. I-au așezat la charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate anumite proceduri”, a remarcat Dodon.
- ANTICORUPȚIE scrie că dosarul intentat pe numele a doi polițiști pentru că l-au torturat pe activistul Anatol Mătăsaru este singurul din cele pornite pentru abuzurile din timpul protestelor din 7 aprilie 2009 care se mai află pe rol în instanța de fond. Încă un dosar, cel intentat pe numele fostului comisar al Capitalei, Iacob Gumeniţă, a ajuns în gestiunea Curții Supreme de Justiție. Dosarul Mătăsaru se află pe rol în Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, la etapa de audiere a martorilor, însă niciunul dintre aceștia nu s-a prezentat până în prezent în instanță. Unii refuză să se prezinte pe motiv că s-au plictisit după ce au făcut declarații de cel puțin trei ori, alții sunt plecați din țară, iar un martor, fostul deputat Ion Butmalai, a decedat, menționează Anticoruție.md
- GAZETA DE CHIȘINĂU scrie că o cunoscută comunitate analitică de la București a cerut Guvernului României să-i includă pe toți cetățenii R.Moldova în programul românesc de imunizare anti-COVID. „Infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, argumentează Asociația „Expert Forum” (EFOR), într-o scrisoare adresată premierului Florin Cîțu, vicepremierului Dan Barna, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. În completare, președintele EFOR, Sorin Ioniță, specifică pe Facebook că există și alte motive pentru a-i include pe toți cetățenii R.Moldova, nu doar pe cei care dețin și cetățenie română, ca până acum, în programul de vaccinare dezvoltat la București. „Cel mai important este faptul că ar fi absurd să generăm chiar noi fracturi artificiale în societatea moldovenească, între vaccinați și nevaccinați, uneori chiar în cadrul aceleiași familii în care unii membri au dublă cetățenie, iar alții nu”, scrie Ioniță.
- INFOPRUT transmite că o companie de servicii medicale din România va analiza răspândirea noilor tulpini de coronavirus în R.Moldova. Grupul MedLife urmează să facă o evaluare a situației epidemiologice în statele aflate la graniță cu România, iar R.Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă, notează portalul. Compania a mai precizat că urmează să facă o evaluare a situației epidemiologice la nivel regional, prin secvențierea probelor provenite din statele vecine, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit.
- Portalul MEDIACRITICA a realizat un nou studiu de caz, monitorizând felul în care 12 instituții de presă au reflectat subiectul privind instituirea stării de urgență în R.Moldova până la 21 mai 2021. Potrivit autorilor studiului, cu excepția televiziunii publice Moldova 1 și a posturilor RTR Moldova, Prime TV și Publika TV, toate celelalte instituții media monitorizate au comis abateri deontologice și/sau au recurs la tehnici de manipulare. Cele mai multe și grave abateri au fost constatate în cazul NTV Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, Kp.md și Sputnik.md.
- NOI.MD anticipează lupta pentru fotoliul vacant de judecător la Curtea Constituțională a Moldovei, menționând că în concursul deschis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-au înscris 16 pretendenți. Invocând părerea unor experți, apropiați ai PSRM, portalul susține că cetățenilor altor state nu li se poate permite să interpreteze prevederile Constituției R.Moldova, ceea ce, cu mare probabilitate, ar fi o aluzie la adresa unor actuali și foști judecători ai Curții, care dețin și cetățenia României. „Participanții la concursul pentru această funcție trebuie să fie supuși în prealabil unei verificări detaliate pe cele mai diferite criterii, în special privind securitatea națională, pentru a exclude riscul că persoana în cauză va reprezenta interesele altor state”, insistă autorul portalului.
- Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declară la Centrul oficial al Parlamentului rus că Transnistria trăiește „relații complicate” cu Chișinăul, că asta se întâmplă de mai mult timp și că noua președintă a R.Moldova, Maia Sandu va trebui „să clarifice acest lucru mai devreme sau mai târziu”. Krasnoselski susține că autoritățile moldovene ar bloca negocierile în formatul 5+2 și că aceste acțiuni nu ar avea neapărată legătură cu alegerea Maiei Sandu în funcția de șefă a statului, deoarece au început din iunie 2019. „Cel mai important lucru care s-a întâmplat este că Moldova nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în baza acordurilor și înțelegerilor. Pandemia a agravat această situație și am întâlnit anul 2021 cu o pauză mare în procesul de negocieri”, afirmă liderul separatist, citat de oficiosul „Parlamentskaya Gazeta” (Gazeta Parlamentului – n.red.).
- „Dosarul „7 aprilie” pur și simplu nu există,”, titrează RADIO CHIȘINĂU, citându-l astfel pe Alexandru Postica, director al Programului Drepturile Omului în cadrul Asociației „Promo-LEX”. În opinia juristului, nu mai există nicio posibilitate reală de reveni la dosarul 7 aprilie, ca să fie revizuit atât din perspectiva politică, cât și din cea juridică.
- STOP FALS publică un nou rezumat al falsurilor, difuzate în luna martie, când cele mai multe dezinformări și speculații au vizat, ca și în lunile precedente, situația politică din R.Moldova și pandemia de COVID-19. Unele canale de Telegram și site-uri afiliate politic au distribuit falsul că președinta Maia Sandu s-ar fi vaccinat în taină și de aceea refuză imunizarea cu serul AstraZeneca, altele au dezinformat că Parlamentul European a interzis cuvintele „mamă” și „tată”, iar pe rețele sociale a fost viral un video în care un bărbat anunța că măștile de protecție ar conține viermi. Site-urile obscure de tip clickbait au continuat să publice diferite dezinformări, de exemplu că „o dată cu vaccinarea, moldovenilor le sunt introduse cipuri în braț”, punctează portalul. Aceste și alte dezinformări au fost incluse într-o Cronică a site-urilor de știri false din luna martie 2021.
- ZIARUL DE GARDĂ scoate în evidență faptul că R.Moldova a plătit până acum aproape cinci milioane de lei, pentru inacțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7 și 8 aprilie 2009, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție și-au găsit dreptatea la CEDO. Statul a fost condamnat în 9 cauze, cu referire la dosarele din aprilie 2009, iar în alte 12 și-a recunoscut vina, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri, generate de evenimentele din aprilie 2009, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să mai scoată bani din bugetul de stat, ca urmare a incapacității instituțiilor de a investiga eficient dosarele „7 aprilie”, subliniază publicația. De asemenea, ZdG observă că, după 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu ispășește pedeapsa pentru abuzurile comise și doar un singur polițist, astăzi fugar și căutat de Interpol, a fost condamnat la închisoare.