Linkuri accesibilitate

Cazul concesionării aeroportului va fi trimis în judecată. În dosar figurează opt persoane, inclusiv un fost premier


Procuratura Anticorupție anunță că a încheiat urmărirea penală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. În dosar au fost puși sub învinuirea de abuz în serviciu opt foști demnitari, inclusiv fostul premier Iurie Leancă.

Toți învinuiții dețineau funcții de demnitate publică în momentul concesionării aeroportului, în 2013. Procurorii precizează că este vorba de un fost prim-ministru, un fost ministru al Economiei, un fost director al Agenției Proprietății Publice, un fost director adjunct al Agenției Proprietății Publice, un fost șef adjunct al Direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice, un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, șef al serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău.

Deși procurorii nu au dat numele figuranților în dosar, se știe că în 2013 premier era Iurie Leancă, iar ministru al Economiei - Valeriu Lazăr.

Potrivit procurorilor, prejudiciul material cauzat statului prin concesionarea aeroportului s-ar cifra la peste 392 de milioane de lei. Autoritățile mai anunță că au pus sechestru pe bunuri și active ale învinuiților în valoare de aproape 29 de milioane de lei.

Ce se știe despre concesiunea aeroportului

În 2013, compania Avia Invest a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani. La acea vreme, Avia Invest era deținută în părți egale de companiile rusești Kolomenskii Zavod și Aeroportul Habarovsk. Un an mai târziu, proprietarul majoritar al Avia Invest era deja compania rusă Komaksavia (95%), iar în 2016 a fost înlocuită de compania cipriotă Komaksavia Airport Invest Ltd.

În 2019, în Parlamentul a creat o comisie care a investigat concesionarea aeroportului. Deputații au ajuns la concluzia că concursul în urma căruia a fost selectat concesionarul s-a desfășurat cu încălcări. Președintele comisiei, deputatul Igor Munteanu, a declarat că Avia Invest a fost administrată, prin intermediari, de oligarhul Ilan Șor.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (ASP) a reziliat contractul de concesionare a aeroportului. Potrivit ASP, Avia Invest nu a investit banii promiși, peste 66 de milioane de euro, în dezvoltarea aeroportului.

Pe de altă parte, Avia Invest a acuzat statul moldovean de presiune și a făcut apel la Curtea de Arbitraj din Stockholm. Compania a cerut autorităților de la Chișinău fie să continue să îndeplinească contractul de concesiune, fie să-i returneze 883 de milioane de euro. În august 2022, arbitrajul a respins cererea Avia Invest. Potrivit ministrului Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, arbitrajul a confirmat că Avia Invest nu a investit în dezvoltarea aeroportului.

În luna noiembrie a aceluiași an, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea de reziliere a contractului de concesionare. Avia Invest a catalogat această decizie drept ilegală și a acuzat autoritățile că au făcut presiuni asupra instanței.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG