Linkuri accesibilitate

Dosarul deputaților transfugi a fost clasat după 3 ani de investigații


Grupul de 14 deputați care au anunțat că părăsesc Partidul Comuniștilor în 2015.
Grupul de 14 deputați care au anunțat că părăsesc Partidul Comuniștilor în 2015.

Procuratura Generală anunță că a clasat dosarul penal împotriva foștilor deputați din Partidul Comuniștilor bănuiți că ar fi primit mită pentru a trece în Partidul Democrat în 2015.

Potrivit unui comunicat emis de procuratură, dosarul a fost construit pe declarațiile făcute în 2016 de ex-deputata comunistă Elena Bondarenco. Procurorii susțin că nu le-au putut confirma prin probe, iar în iulie 2022 Bondarenco, martora principală în dosar, a decedat.

Potrivit denunțului, deputații ar fi transmis și primit sume cuprinse între 200.000 euro și 300.000 euro, în noiembrie-decembrie 2015, ca să părăsească fracțiunea Partidului Comuniștilor și să voteze proiectele de legi înaintate de Partidul Democrat. Niciunul dintre ei nu și-au recunoscut vina.

Dosarul de corupere activă și pasivă a fost pornit în octombrie 2019. În februarie 2022, s-a aflat că procurorii au început să ancheteze activ acest caz. Atunci, procurorii anticorupție au cercetat proprietățile a 13 foști parlamentari, reținând cinci dintre ei. Este vorba de foști deputați comunişti care au creat în 2015 o platformă social-democrată, care a aderat la scurt timp la Partidul Democrat. Printre deputații reținuți se numărau Anatolie Zagarodnîi, Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Artur Reșetnikov și Vladimir Vitiuc.

Oamenii legi au precizat că urmărirea penală continuă în partea privind acuzațiile de îmbogățire ilicită împotriva celor 13 ex-deputați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG