Linkuri accesibilitate

Dosarul Revoluției: fostul președinte român Ion Iliescu nu s-a prezentat la proces


Ion Iliescu, fostul președinte al României

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu nu s-a prezentat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este programat primul termen în cameră preliminară în dosarul „Revoluţiei”, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, informează agenția Agerpres.

La acest prim termen al procesului, un judecător de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile şi „Asociaţia 21 Decembrie 1989”.
Potrivit site-ului Instanţei supreme, citat de Agerpres, pentru ziua de vineri este anunţat un program special, având în vedere că la acest termen al procesului au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul „Praga 1968”, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare disidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

Mai multe citiți aici.

XS
SM
MD
LG