Linkuri accesibilitate

Două aparate performante pentru depistarea tuberculozei în penitenciare nu pot fi folosite din cauza legislației


Anual, aproximativ 100 de deținuți sunt depistați cu tuberculoză sau fac recidive.
Anual, aproximativ 100 de deținuți sunt depistați cu tuberculoză sau fac recidive.

Două aparate de radiologie performante, care au fost cumpărate pentru instituțiile penitenciare, riscă să rămână neutilizate din cauza unor lacune legislative. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care mii de deținuți nu au putut efectua controlul radiologic din cauza că, singurul aparat mobil al instituției este defectat.

Dispozitivele medicale au fost achiziționate prin intermediul proiectului regional TB-REP finanțat de Fondul Global de Combatere HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei și costă 60 de mii de euro fiecare. Scopul este de a îmbunătăți screening-ul tuberculozei în instituțiile penitenciare și, în special, în zonele greu accesibile.

„Aceste aparate sunt portabile, sunt cele mai performante, construite cu sistem de inteligență artificială, cu descriere automată. Dar nu le putem utiliza pentru că nu avem autorizație radiologică de funcționare”, explică Irina Barbîroș, șefa direcției medicale din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Unul dintre cele două aparate de radiologie pentru depistarea tuberculozei, care riscă să rămână nefolosite.
Unul dintre cele două aparate de radiologie pentru depistarea tuberculozei, care riscă să rămână nefolosite.

„Dacă nu prezentăm documentele că întrunim condițiile de staționar și nu cumpărăm dozimetre, ele riscă să stea așa”

Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice cere ca secția medicală a penitenciarului să posede toate condițiile ca pentru un aparat de radiologie staționar: ușă blindată, pereți de o anumită grosime și înălțime, geamuri plombate, dar și ca aceste aparate să dețină dozimetre. Cel puțin acestea ar fi cerințele legislative, pentru care ei ar putea autoriza cabinetele.

„Dozimetru este un aparat mic, care monitorizează doza de radiație eliminată de aparat. Acest aparat nu are nevoie de dozimetru. Sunt foarte performante. Unul costă aproximativ 3 mii de euro. Noi am făcut solicitare la Fondul Global, am explicat situația, și ele sunt planificate de a fi procurate în primul trimestru al anului viitor. Dacă nu prezentăm documentele că întrunim condițiile de staționar și nu cumpărăm dozimetre, ele riscă să stea așa”, explică Irina Barbîroș.

Specialista spune că acum lucrează pentru crearea acestor condiții, însă, în realitate, aparatele ar trebui utilizate oriunde.

„Noi ar trebui să avem dreptul să facem aceste proceduri și în câmp, și afară, oriunde. Ele pentru asta au fost create. Pe unul l-am repartizat la Spitalul penitenciar din Bender, acolo avem și medic radiolog, și celălalt la penitenciarul din Rezina, pentru că acolo sunt deținuții pe viață, fiind o necesitate mai mare. Acolo avem cabinet radiologic, însă este necesar să facem reparație cosmetică”, spune Barbîroș.

Pentru ca aceste aparate să funcționeze este nevoie ca autoritățile să efectueze și modificări legislative.

„Noi am discutat într-un grup de lucru cu echipa tehnică pe țară și în aceeași situație se află și celelalte trei aparate portabile pe care le are Institutul de Ftiziopneumologie și nu le poate utiliza. Grupul de lucru spune că se va merge pe propunerea de a modifica actele legislative, însă asta ar dura mai mult de un an”, mai adaugă Barbîroș.

Instituțiile penitenciare sunt obligate să realizeze screening-ul tuberculozei de două ori pe an: primăvara și toamna. În această toamnă, cei peste 6 mii de deținuți nu au efectuat niciun control radiologic, din motiv că unicul aparat mobil al instituției este defect.

„Acum avem o mașină mobilă care merge prin instituțiile penitenciare și face acest screening, dar ea este depășită, se defectează des. Toamna aceasta nu l-am putut utiliza, pentru că este defectată o piesă de producție rusă. Respectiv, alta nu putem achiziționa. El este greu și scump de deservit. Aceste dispozitive portabile erau o alternativă la această mașină mobilă”, încheie Irina Barbîroș.

Anual, aproximativ 100 de deținuți sunt depistați cu tuberculoză sau fac recidive.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG