Linkuri accesibilitate

Două persoane au fost ucise într-o explozie în Polonia la granița cu Ucraina


Postul polonez Radio Zet a publicat imagini în urma exploziei de pe 15 noiembrie la un depozit de cereale polonez de la granița cu Ucraina.
Postul polonez Radio Zet a publicat imagini în urma exploziei de pe 15 noiembrie la un depozit de cereale polonez de la granița cu Ucraina.

Doi oameni au fost uciși în satul polonez Przewodow, de la granița cu Ucraina, pe 15 noiembrie, când Rusia a lansat un bombardament cu rachete de mare intensitate asupra Ucrainei.

Agenția Reuters relatează că pompierii sunt la fața locului. „Nu e clar ce s-a întâmplat”, a spus Lukasz Kucy, ofițer de serviciu la stația locală de pompieri.

Postul de radio polonez Radio Zet a relatat mai devreme că două rachete rătăcite ar fi căzut la Przewodow, fără să ofere detalii.

Localitatea poloneză Przewodow la granița cu Ucraina
Localitatea poloneză Przewodow la granița cu Ucraina

Agenția Associated Press a citat o oficialitate de rang înalt de la serviciile americane de informații cu declarația că rachete rusești ar fi trecut în Polonia unde au ucis două persoane. Oficialitatea a vorbit în condiții de anonimitate, dată fiind natura sensibilă a situației, a adăugat Associated Press.

Cele întâmplate la granița dintre Polonia și Ucraina au generat reacții imediate din partea statelor membre NATO din regiune, care au avertizat că incidentul ar putea încorda și mai mult relațiile și așa tensionate dintre Occident și Moscova.

Ministerul eston de Externe a spus că știrile din Polonia sunt „cele mai îngrijorătoare” și că autoritățile de la Talin se vor consulta cu cele de la Varșovia și ale altor țări NATO.

Declarații similare au fost făcute la Praga și la Riga.

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a scris pe Twitter că în Polonia, țară membră a NATO, au căzut rachete rusești. El a transmis Varșoviei condoleanțe. „Letonia condamnă această crimă”, a scris Pabriks.

De partea cealaltă, ministerul Apărării de la Moscova a declarat că relatările poloneze despre rachete rusești care au ajuns în Polonia sunt o „provocare” menită să escaladeze tensiunile.

Alianța Nord Atlantică cercetează cu atenție relatările neconfirmate că rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez și are consultări cu autoritățile poloneze, a anunțat o oficialitate NATO, care a dorit să rămână anonimă, relatează France Presse.

Iar Reuters îl citează pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a afirmat că rachete rusești au lovit Polonia, țară NATO, fără însă să prezinte vreo dovadă.

„Cu cât mai mult Rusia simte impunitate, cu atât mai mult vor spori amenințările la adresa oricui se află în raza rachetelor rusești. Să tragi rachete asupra unui teritoriu NATO! Acesta este un atac rusesc cu rachetă contra securității colective! Este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm”, a spus Zelenski, citat de agenția Reuters.

Pentagonul a declarat că nu poate corobora relatările media că două rachete rusești ar fi ajuns în Polonia, țară NATO, dar că investighează aceste relatări.

„Suntem la curent cu relatările de presă despre două rachete rusești care ar fi lovi o locație din Polonia sau granița ucraineană. Nu avem acum nicio informație care să coroboreze faptul că a fost vorba de un atac cu rachetă. Vom cerceta acest incident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat de Reuters.

La Varșovia, premierul Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune de urgență a Consiliului pentru Securitate Națională, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Marți, 15 noiembrie, Rusia a bombardat orașe și instalații energetice din Ucraina, ucigând cel puțin o persoană și generând oprirea masivă a aprovizionării cu electricitate în toată țara, în ceea ce Kievul spune că a fost cel mai puternic val de atacuri de rachete de la începerea războiului, acum aproape nouă luni.

Au fost lovite capitala Kiev, și orașele Liov și Rivne din vestul țării, Harkov în nord-est, Krivoi Rog și Poltava în centrul Ucrainei, Odesa și Nikolaev în sud și Jitomir în nord.

Atacul rusesc de marți a venit la câteva zile după recucerirea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, în urma retragerii armatei ruse de acolo, și a coincis cu summit-ul G20 din Indonezia, dominat de discuții asupra războiului din Ucraina.

XS
SM
MD
LG