Linkuri accesibilitate

Douăzeci de persoane sancționate de Statele Unite pentru violarea drepturilor omului


Pe 10 decembrie, de Ziua internațională a Drepturilor Omului, Statele Unite au anunțat că au impus sancţiuni împotriva a 20 de persoane din opt ţări, pentru rolul acestora în comiterea unor grave abuzuri împotriva drepturilor omului.
Cei sancţionaţi sunt oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri din Myanmar, Pakistan, Libia, Slovacia, Congo, Sudanul de Sud, Arabia Saudită şi Rusia. Au fost sancţionate de asemenea şase entităţi deţinute sau controlate de aceste persoane.

Între cei vizaţi se numără Mohammed Al Otaibi, fost consul general al Arabiei Saudite la Istanbul, pentru implicarea sa în „încălcarea brutală a drepturilor omului, concret asasinarea” ziaristului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018.

În Slovacia, noile sancţiuni îl vizează pe omul de afaceri Marian Kocner, considerat de procurorii slovaci comanditarul asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, în februarie 2018.

Sancţiunile anunţate marţi vizează de asemenea lideri militari din Myanmar responsabili de abuzuri împotriva comunităţii rohingya.

Între timp, lidera de facto a guvernului din Myanmar Aung San Suu Kyi a declarat miercuri, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), că Gambia a prezentat un „tablou incomplet şi înşelător'' cu privire la situaţia minorităţii musulmane rohingya. Gambia, în numele Organizației Statelor Islamice, a acuzat Myanmar (fosta Birmanie) de genocid iar Aung San Suu Kyi (laureata Premiului Nobel pentru Pace) apără interesele Myanmar în adierile de la CIJ.

XS
SM
MD
LG