Linkuri accesibilitate

Doza „booster” de vaccin, cea mai eficientă în fața variantei omicron (ECDC)


Se așteaptă ca varianta Omicron a noului coronavirus să devină varianta dominantă în Uniunea Europeană până până în ianuarie sau februarie, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un raport de miecuri, 15 decembrie.

Țările europene se confruntă deja cu impactul sever al tulpinii delta, iar o creștere suplimentară a spitalizărilor, provocată de omicron, ar putea copleși rapid sistemele sanitare, a menționat. Multe guverne europene îi îndeamnă pe cei nevaccinați să se vaccineze iar pe cei vaccinați să facă cât mai repede doza suplimentară, booster, care în acest moment pare să ofere cea mai buna protecție împotriva variantei omicron.

Exemplul Marii Britanii demonstrează cât de rapid se răspândește varianta omicron: miercuri s-au înregistrat peste 78.600 de noi infecții, cel mai mare total zilnic confirmat al pandemiei. Oficialii britanici spun că omicronul va deveni varianta dominantă în câteva zile și se află deja la Londra. Șeful Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, dr. Jenny Harries, a spus că cazurile de omicron se dublează la fiecare două zile.

În Danemarca, unde cercetătorii au estimat săptămâna aceasta că numărul cazurile de Omicron se dublau la fiecare două zile, aproximativ trei sferturi dintre rezidenți sunt complet vaccinați, la fel și trei sferturi dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru Omicron. Autoritățile sanitare daneze declarau miercuri că indiferent de vaccinul folosit pentru schema completă, protecția cea mai bună este oferită de o doză booster cu unul din cele două vaccinuri bazate pe ARN mesager, produse de BionTech/Pfizer și Moderna.

XS
SM
MD
LG