Linkuri accesibilitate

Dragalin: Vila lui Plahotniuc din Elveția este „înghețată”


După debarcarea democraților de la putere, în 2019, și fuga lui Vlad Plahotniuc din țară, structurile moldovene de drept au cerut punerea sub sechestru a mai multor bunuri, inclusiv a vilei din Elveția.
După debarcarea democraților de la putere, în 2019, și fuga lui Vlad Plahotniuc din țară, structurile moldovene de drept au cerut punerea sub sechestru a mai multor bunuri, inclusiv a vilei din Elveția.

La o întâlnire de vineri, 22 septembrie, cu jurnaliștii, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat că vila din Elveția, a cărui beneficiar efectiv este fostul lider democrat, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, a fost „înghețată în registrul de proprietate din Elveția.”

Șefa PA a explicat că vila respectivă a fost cumpărată de Plahotniuc în anul 2012 contra sumei de 26 de mil. de dolari. Costul vilei, după cum a comparat Dragalin, echivalează cu „bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproape 13 ani.”

Costul vilei echivalează cu bugetul Procuraturii Anticorupție pentru 13 ani.
Veronica Dragalin, șefa PA

Măsura aplicată în Elveția, despre care au fost anunțate zilele acestea autoritățile moldovene, fac imposibilă înstrăinarea vilei de către proprietari, spune șefa PA.

Imobilul va rămâne înghețat și sperăm să avansăm cât mai repede în dosarul penal [în privința lui Vlad Plahotniuc], aflat în instanța de judecată. Dacă Plahotniuc va fi condamnat, vila din Elveția va fi un bun pentru recuperarea prejudiciului, a adăugat Dragalin.

Vila din suburbia Genevei îi aparține Oxanei Childescu, soția lui Vlad Plahotniuc.

Ce se știe despre vila din Elveția

Una dintre primele mențiuni în presă despre vila din Elveția a familiei Plahotniuc datează cu primăvara anului 2018. Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat atunci o investigație despre vilele din străinătate ale lui Plahotniuc, lider al PD la acea vreme. „Imperiul imobiliar” din străinătate al oligarhului moldovean, potrivit investigației, număra mai multe proprietăți care n-au figurat vreodată în declarațiile de avere ale lui Plahotniuc, acestea fiind camuflate prin firme paravan sau interpuși. Cele patru vile identificare, în 2018, de către jurnaliști valorau, în total, peste 30 mil. de euro.

Imobilul din Elveția se află într-o suburbie a Genevei, pe malul Lacului Leman. Vila are o suprafață de circa 450 m.p. și un teren de peste cinci mii de metri pătrați, cu ieșire la lac.

După debarcarea democraților de la putere, în 2019, și fuga lui Plahotniuc din țară, structurile moldovene de drept au cerut punerea sub sechestru a mai multor bunuri, inclusiv a vilei din Elveția. Aceasta devenise subiect de litigiu în instanțele din R. Moldova, așa după cum reiese dintr-un articol publicat acum doi ani de portalul Mold-Street – „Vila lui Plahotniuc de 32 de mil. de franci elvețieni rămâne sub sechestru”. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție respingea ca fiind neîntemeiată cererea avocaților lui Plahotniuc de strămutare a recursului declarat împotriva încheierii unor instanțe de judecată de la Chișinău.

Sancțiuni dictate de Elveția

Autoritățile elvețiene au adoptat, pe 28 iunie 2023, sancțiuni și restricții de intrare sau tranzitare a țării în privința a cinci cetățeni în contextul actelor de „subminare” a stabilității în R. Moldova. Prin adoptarea acestor măsuri, Elveția s-a raliat sancțiunilor UE în privința lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cel din urmă un cetățean rus și co-fondator al Uniunii de afaceri moldo-ruse pe care o conduce ex-președintele Igor Dodon. Măsurile dictate de autoritățile de la Berna vizau inclusiv înghețarea conturilor și proprietăților acestora.

În luna august 2023, o publicație elvețiană scria că R. Moldova a depus o cerere prin care solicita Bernei sechestrarea bunurilor din proprietatea lui Vlad Plahotniuc, făcându-se referire și la vila din apropiere de Geneva.

Publicația nota că „vila este înghețată oficial”, dar nu în contextul sancțiunilor, ci pe fondul unor fapte de corupție. Dar asta, după cum remarca autoarea articolului, Letizia Vecchio, „nu împiedică familia să locuiască acolo”. În articol se mai menționa că „toate activele elvețiene pe care Plahotniuc le controlează direct sau indirect ar fi trebuit raportate” structurilor de resort elvețiene, dar că, la acel moment, procedurilor nu li s-a dat curs.

Vlad Plahotniuc, în dosarul „Frauda bancară”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că pe dosarul „Frauda bancară” sunt inculpate 17 persoane, iar dosarele în privința acestora sunt deja pe rol. Vlad Plahotniuc este una dintre cele 17 persoane, iar dosarul lui a fost trimis acum două luni în judecată. Fostului lider democrat îi este incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

Unul dintre principalii procurori care investighează frauda bancară, Octavian Iachimovschi, spune că, dintre toate bunurile puse sub sechestru până acum în dosarul „Frauda bancară”, circa 30% se află peste hotare și ar aparține lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor – un alt figurat în dosar.

În sensul reparării prejudiciului cauzat prin fraudă, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor a cărui beneficiar efectiv este Vlad Plahotniuc în valoare de peste 1,1 miliarde de lei. Printre bunuri, potrivit Ziarului de Gardă, se numără terenuri pentru construcții, încăperi locative și nelocative, bunuri aflate peste hotare ș.a.

Interpol ne-a răspuns că cererea din partea Moldovei nu va fi executată.
Veronica Dragalin, șefa PA

Potrivit șefei PA, deși au fost făcute demersurile de rigoare de a-l da în căutare internațională pe linia Interpol, acestea nu au fost acceptate. Interpol ne-a răspuns că cererea din partea Moldovei nu va fi executată, a spus Dragalin. Ea a adăugat că nu există confirmări în privința locului aflării lui Vlad Plahotniuc.

Iurie Leancă și Andrian Candu, puși sub acuzare

În dosarul „Frauda bancară” au fost puși sub acuzare fostul premier Iurie Leancă și ex-vicepremierul și ministru al Economiei, Andrian Candu, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc. În acest sens, procurorii investighează acțiunile din 2014 ale unor membri ai Guvernului de atunci, în contextul aprobării deciziei privind acordarea, în ședința din 7 noiembrie, a garanțiilor de stat celor trei bănci devalizate.

Alți doi ex-miniștri – Anatol Arapu (Finanțe) și Oleg Efrim (Justiție) – au fost scoși de sub acuzare, deoarece, spune procurorul Octavian Iachimovschi, nu au fost acumulate „probe suficiente și concludente”.

În dosarul „Frauda bancară” au fost trimiși în judecată un ex-guvernator și doi viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei. În privința acestora au fost aplicate sechestre pe bunuri de circa 10 mil. de lei.

Frauda bancară se referă la perioada 2012-2014, când, prin aplicarea unor scheme, a fost sustras echivalentul sumei de circa 1 miliard de dolari din trei bănci – Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG