Linkuri accesibilitate

Drona Bayraktar și contra-ofensiva armatei ucrainene din sudul Ucrainei


Dronă de atac Bayraktar TB2 donată Ucrainei, baza aeriană Siauliai, Lituania, 6 iulie 2022.
Dronă de atac Bayraktar TB2 donată Ucrainei, baza aeriană Siauliai, Lituania, 6 iulie 2022.

Armata ucraineană a primit trei drone de atac Bayraktar din Turcia, cumpărate din banii donați de ucraineni la apelul actorului și politicianului Serhi Pritula. Alte trei drone Bayraktar au fost livrate recent de Lituania, care le-a cumpărat de la producătorul turc Baykar Makina din banii adunați într-o chetă națională. Mai mulți experți militari au spus pentru Current Time că aceste arme, devenite faimoase pentru eficiența lor la începutul invaziei rusești, contribuie acum din plin la contra=ofensiva forțelor ucrainene din sudul Ucrainei.

Cum ajută dronele turcești Bayraktar contra-ofensiva armatei ucrainene din sudul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:59 0:00

În funcție de configurație, o dronă Bayraktar costă între 1 și 5 milioane de dolari. Este una din cele mai eficiente arme ale acestui război, potrivit lui Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: între 31 august și 2 septembrie, dronele turcești au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 26 de milioane de dolari.

Bayraktar funcționează și ca o armă a războiului informațional: videoclipuri cu atacuri cu drone sunt distribuite pe rețelele de socializare, însoțite de melodii populare. Aceleași videoclipuri, dar într-o manieră mai sobră, fără muzică, au fost publicate pe Facebook de Zalujnîi.

Ministerul rus al apărării nu a confirmat distrugerea echipamentelor sale de către dronele Bayraktar. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a anunțat distrugerea unei astfel de drone, pe 5 septembrie.

Konașenkov susține că forțele rusești din Ucraina distrug cu regularitate și rachetele americane antiradar de tip HARM. Piloții ucraineni s-au învățat să le lanseze de pe avioane sovietice MIG-29. Rachetele americane AGM-88 HARM sunt capabile să distrugă sistemele antiaeriene rusești S-300 și Pantsir-S. Imagini video preluate de pe rețele de socializare și publicate de agenția ucraineană oficială UNIAN înfățișează, aparent, un Pantsir-S distrus complet, la marginea unui drum din regiunea Herson.

Ce legătură au acestea cu Bayraktar? Sistemele antiaeriene rusești S-300 și Pantsir-S sunt cele care limitează substanțial acțiunea dronelor turcești din dotarea armatei ucrainene, a declarat pentru Current Time expertul militar din Israel, David Gendelman:

„Am văzut imagini video cu sisteme de rachete antiaeriene Pantsir distruse, precum și relatări despre nimicirea unor sisteme S-300. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre un sistem S-300, potrivit altora – de șase sisteme. Este foarte posibil ca tocmai acest fapt să aibă un efect de curățare parțială a spațiului aerian, ceea ce permite aviației și dronelor ucrainene să acționeze mult mai liber”.

Prin distrugerea sistemului de apărare antiaeriană pe care Moscova l-a construit din primele zile ale invaziei sale în regiunea Herson, armata ucraineană reușește să facă dronele Bayraktar mult mai puțin vizibile pentru inamic. O dronă de atac este mai mică decât un avion de vânătoare și este greu de detectat cu radarul, mai ales la altitudini mari.

Cum reușește Bayraktar să schimbe linia frontului

Apariția unor noi înregistrări video cu atacuri realizate de dronele Bayraktar ar semnifica „o schimbare calitativă a echilibrului de forțe în sudul Ucrainei și, în primul rând, pe malul drept al râului Nipru”, afirmă analistul militar Valeri Reabîh, de la Defence Express. El atribuie această schimbare „eforturilor active de suprimare a apărării antiaeriene a inamicului”. Forțele ucrainene au zdrobit ceea ce ar fi putut zdrobi Bayraktar-ul, spune expertul. Acum, ar fi apărut o ocazie pentru această dronă, care trebuie să se apropie la cel puțin opt kilometri de linia frontului pentru a distruge eficient țintele militare, susține Valeri Reabîh.

„Forțele armate ale statului agresor sunt prinse acum într-o capcană, într-un așa-numit buzunar, în care sunt practic izolate de liniile de aprovizionare. Rușilor le este foarte greu acum să organizeze aprovizionarea cu muniție și combustibil. Potrivit unor estimări preliminare, numai pentru realimentarea tehnicii de luptă ei au nevoie cam de 70-80 de tone de combustibil pe zi. În consecință, le este maigreu să se ocupe de evacuarea răniților, de aprovizionarea cu alimente și de toate celelalte”, spune expertul.

În prezent, numărul militarilor ruși din regiunea Herson ar fi de aprozimativ 20.000, potrivit lui Valeri Reabîh, care confirmă estimările făcute de alți analiști occidentali. Pentru a întreține un grup atât de numeros de soldați sunt necesare livrări permanente de combustibil, arme și muniții.

„Din câte am înțeles, există acum posibilitatea de a face aprovizonarea cu elicoptere, posibil pe pontoane su cu bărci mici, ceea ce este foarte riscant. Oricum, acestea nu sunt volumele necesare pentru a ține în funcțiune unitățile militare. De aceea, cred în următoarele săptămâni vom vedea cum că această grupare și-ar putea pierde capacitatea de apărare”.

Contraofensiva armatei ucrainene în regiunea Herson este însoțită de pierderi de ambele părți, potrivit The Wall Street Journal.

„O operațiune ofensivă este mai complicată decât o operațiune defensivă, explică Reabîh. Pentru o ofensivă de succes, trebuie să ai superioritatea forțelor terestre, avantaj în privința echipamentului, a numărul de militari, și mai ales o superioritate a capacităților de atac din aer. Vedem că această contraofensivă se desfășoară cu mijloace limitate, și cu siguranță nu se desfășoară ca pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, când armatele declanșau ofensiva în valuri.”

Distrugerea echipamentelor nu este singura misiune a dronelor Bayraktar, ele sunt implicateîn în misiuni de recunoaștere. Imaginile pozițiilor inamice transmise din survol nu ajung desigur pe internet, nu devin virale, dar influențează nemijlocit modul în care va arăta linia frontului.

XS
SM
MD
LG