Linkuri accesibilitate

Dronele și artileria rusească atacă zona centrală a Ucrainei


Imagine din satelit a bazei aeriene Engels din Saratov, care găzduiește o bază militară de bombardiere strategice, 4 decembrie 2022

Forțele rusești au atacat mai multe regiuni ucrainene cu drone kamikaze și artilerie grea, au declarat oficialii pe 7 decembrie, ucigând două persoane și rănind alte câteva, în timp ce luptele grele au continuat în est, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit un aerodrom din interiorul Rusiei.

În Herson, trupele rusești au bombardat regiunea pe 6 decembrie de 51 de ori, ucigând două persoane, a declarat Iaroslav Ianushevici, șeful administrației militare regionale, pe 7 decembrie.

Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, spune că toate dronele rusești care au survolat regiunea au fost distruse de forțele ucrainene în atacul din cursul nopții. „Militarii din comandamentul aerian din est au făcut o treabă excelentă. Am doborât toate cele opt drone inamice pe care inamicul le-a îndreptat spre zonă", a scris Reznicenko pe Telegram.

El a precizat însă că bombardamentele rusești au vizat districtul și orașul Nikopol, provocând pagube infrastructură și deteriorând conductele de gaz, case și clădiri agricole, însă nicio persoană nu a fost rănită. „Nikopol a suferit cel mai mult. Peste zece locuința particulare, anexe agricole și conducte de gaz au fost avariate în oraș. Obuzele rusești au distrus mai multe magazine, clădiri de birouri și un colegiu", a declarat el.

Trupele rusești au bombardat, de asemenea, două așezări din regiunea Zaporojie, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh, pe 7 decembrie.

„Două case au fost distruse într-un sat, iar alte opt au fost avariate. Știm că sunt trei răniți, inclusiv o fată de 15 ani”, a declarat Staruh.

La Washington, legislatorii americani au convenit să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari ca asistență suplimentară pentru securitate anul viitor, potrivit unui proiect de lege privind politica de apărare prezentat la 6 decembrie.

Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023, sau NDAA, autorizează cheltuielile suplimentare pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, o creștere de 500 de milioane de dolari față de solicitarea președintelui Joe Biden de la începutul acestui an.

Alt aeroport rusesc atacat cu dronele

Oficialii din orașul rus Kursk, situat la aproximativ 90 de kilometri nord de granița cu Ucraina, au publicat imagini cu fumul negru ridicat deasupra unui aerodrom, unde, spune guvernatorul, ar fi luat foc un rezervor de petrol.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru niciuna dintre cele trei lovituri - dintre care una a vizat o bază aeriană militară rusă situată la aproximativ 600 de kilometri est de Ucraina, în regiunea Saratov -, dar un oficial ucrainean de rang înalt, citat pe 5 decembrie, sub protecția anonimatului, de The New York Times, a declarat că dronele au fost lansate de pe teritoriul ucrainean.

Fotografie difuzată de administrația regiunii Kursk din Rusia, marți, 6 decembrie 2022,: fumul se ridică din zona aeroportului Kursk
Fotografie difuzată de administrația regiunii Kursk din Rusia, marți, 6 decembrie 2022,: fumul se ridică din zona aeroportului Kursk

Oficialul spune că cel puțin două avioane au fost distruse la una dintre bazele rusești și alte câteva au fost avariate.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici spunea că baza aeriană din Saratov este singura bază rusă complet echipată pentru bombardierele cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le-a folosit în campania sa de avariere a rețelei energetice ucrainene, care a aruncat milioane de case ucrainene în întuneric și frig la începutul iernii.

Pe de altă parte, ministrul adjunct ucrainean al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a afirmat că în regiunea Donețk au loc lupte foarte grele, „iar prețul este foarte mare”.

„Pentru noi, epicentrul ostilităților este astăzi regiunea Donețk, iar inamicul și-a concentrat acolo majoritatea forțelor", a declarat ea.

Este a șasea oară când forțele ruse au încercat să forțeze linia frontului până la granițele regiunii Donețk și au eșuat, a adăugat ea. „Trebuie să înțelegem că, atunci când eliberăm teritoriile ocupate temporar, este o victorie. Când rămânem fermi și nu lăsăm inamicul să intre, este de asemenea o victorie", a subliniat Malyar.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat mai înainte că trupele rusești își concentrează principalele eforturi pentru a desfășura operațiuni ofensive în zonele Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG