Linkuri accesibilitate

Dueluri masive de artilerie în estul Ucrainei | Criză energetică în toată țara


Trupele ruse invadatoare continuă să atace ținte civile în mai multe părți din estul Ucrainei, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în dimineața zilei de 6 noiembrie, iar trupele ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea a 14 orașe din regiunile Luhansk, Donețk și Zaporojie, relatează serviciul ucrainean al Europei Libere, care adaugă că rușii au atacat în ultimele ore 35 de localități în estul și sudul Ucrainei.

Kliciko: „Nu ne dăm bătuți”

Între timp, primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, a avertizat că e foarte posibil ca orașul să rămână fără electricitate și fără apă, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice.

„Facem tot ce putem, nu ne dăm bătuți”, a spus Kliciko pe 5 noiembrie, adăugând că autoritățile capitalei fac stocuri de alimente și apă și pregătesc generatoarele electrice în caz de urgență.

„Dacă nu va exista energie electrică, nu va exista nici apă și nici canalizare. De aceea, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie electrică”, a declarat Roman Tkaciuk, directorul de securitate al administrației municipale de la Kiev, unde autăritățile pregătesc nu mai puțin de 1.000 de puncte termice, care să-i adăpostească pe locuitorii rămași fără încălzire.

Iar compania de stat de electricitate Ukrenergo, care operează liniile de înaltă tensiune, a anunțat sâmbătă că în regiunea Kiev și în mai multe regiuni înconjurătoare vor avea loc întreruperi temporare de curent. Câteva ore mai târziu, Ukrenergo a revenit anunțând că aceste întreruperi pentru câteva ore nu sunt suficiente, și curentul va fi oprit pe timp nedefinit.

Ucraina se confruntă cu întreruperi masive în aprovizionarea cu electricitate și apă, după ce armata rusă a lansat luna trecută mai multe valuri de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a țării, ca ripostă la ceea ce Moscova susține că au fost atacuri ucrainene în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, printre care și explozia care a distrus o parte a podului strategic peste strâmtoarea Kerci. Kievul a negat aceste acuzații.

Autoritățile ucrainene spun că aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei a suferit distrugeri serioase din cauza bombardamentelor rusești, generând pene de electricitate în multe regiuni ale țării.

Zelenski: Iranul minte

„Oficialitățile din Iran au recunoscut că au furnizat drone pentru terorismul rusesc. Dar chiar și în această mărturisire au mințit”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski sâmbătă seara în obișnuitul său mesaj video nocturn.

El a adăugat că ucrainenii doboară cel puțin zece drone iraniene pe zi, în timp ce Teheranul susține că ar fi trimis Rusiei puține drone și înaintea invaziei la scară largă. Numai vineri au fost distruse 11 drone Shahed, a adăugat liderul de la Kiev.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Zelenski a mai spus:„știm cu siguranță că instructorii iranieni i-au învățat pe teroriștii ruși cum să folosească dronele, iar Teheranul tace în general în această privință”.

„Iar dacă Iranul continuă să mintă în legătură cu ceea ce este evident, înseamnă că lumea va depune și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ce plătește Rusia Iranului pentru această cooperare. În lumea modernă nu va exista așa ceva, ca vreunul dintre teroriști sau complicii lor să rămână nepedepsiți”, a mai afirmat liderul ucrainean.

Olaf Scholz cere Rusiei să nu folosească arme nucleare

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost conectată din nou la sursa de curent externă, a anunțat Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la două zile după ce bombardamentele rusești au distrus două linii de înaltă tensiune. Grossi a spus că liniile au fost reparate și repuse în funcțiune, și a repetat apelul pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei: „Nu ne mai putem permite să pierdem timp. Trebuie să acționăm înainte să fie prea târziu”, a spus Grossi.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de armata rusă la începutul invaziei din februarie, dar este în continuare operată de ingineri și tehnicieni ucraineni.

Autoritățile ucrainene și comunitatea internațională se tem că luptele care se dau în zonă ar putea cauza un accident nuclear la centrală, care e cea mai mare centrală atomică din Europa.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a cerut Rusiei să excludă folosirea armelor nucleare în războiul său contra Ucrainei.

„Nu este permisă, nu este justificabilă utilizarea de arme nucleare în acest conflict”, a spus Sholz la o convenție a formațiunii sale politice Partidul Social Democrat ținută la Berlin pe 5 noiembrie.

„Cerem Rusiei să declare răspicat că nu va face asta. Asta e o line care nu trebuie trecută”, a mai spus șeful guvernului german, care cu o zi mai devreme la Beijing a avertizat împreună cu președintele Chinei XI Jinping contra escaladării nucleare, numind amenințările nucleare „iresponsabile și incendiare”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG