Linkuri accesibilitate

Duetul prorus Orban-Fico. Primul spectacol: la Bruxelles


Premierul Ungariei, Viktor Orban, adresându-se presei în compania purtătorului de cuvânt Bertalan Havasi la sosirea la summitul Uniunii Europene. Bruxelles, 26 octombrie 2026 (Foto: John Thys, AFP)
Premierul Ungariei, Viktor Orban, adresându-se presei în compania purtătorului de cuvânt Bertalan Havasi la sosirea la summitul Uniunii Europene. Bruxelles, 26 octombrie 2026 (Foto: John Thys, AFP)

Liderul Ungariei, Viktor Orban, a mers joi la primul summit al Uniunii Europene de după întâllnirea sa din China cu președintele rus Vladimir Putin. Același summit a prilejuit prima apariție publică a noului premier slovac Robert Fico, un adversar ferm al înarmării Ucrainei.

Orban are „strategie” , Fico cere „analize”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi, la începutul unui summit european la care se vorbește în primul rând despre ajutorarea Ucrainei invadate de ruși, că el nu se întâlnește degeaba cu Putin.

„Trebuie să ținem deschise toate liniile de comunicare cu rușii, altfel nu va fi vreo șansă de pace. Asta este o strategie, suntem mândri de ea”, a spus Orban, citat de Reuters. Liderul ungur s-a plâns că numai țara lui face demersuri pentru pace în Ucraina, deși pacea ar fi în interesul tuturor europenilor.

Sosit la summitul UE la doar o zi după ce a fost învestit ca premier al Slovaciei, Robert Fico a confirmat ce a promis în campanie electorală, anume că țara sa nu va mai furniza arme Ucrainei.

Ca și ungurul Orban, Fico a motivat refuzul prin dorința de pace și a recomandat colegilor europeni să-i urmeze exemplul, făcând din UE „un pacificator”.

Fico s-a pronunțat joi și împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei, spunând că nu va vota pentru ele până ce nu vede o „analiză” despre cum îi vor afecta propria țară.

Guvernele precedente din Slovacia au sprijinit ferm înarmarea Ucrainei. Țara central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori a fost, de altfel, primul stat din NATO care a furnizat Kievului avioane de luptă.

Rebelii strică atmosfera (și cam atât)

Într-o relatare de la Bruxelles, agenția Associated Press scrie că revenirea lui Fico la putere în Slovacia îi aduce naționalist-conservatorului Orban un aliat în UE tocmai când e pe cale să piardă altul: Polonia, care a sprjiinit mereu Ungaria în certurile ei cu Bruxellesul, ar putea căpăta un guvern pro-EU, liberal în urma alegerilor din 15 octombrie.

Diplomați europeni citați de AP spun însă că dincolo de izbucnirile retorice ale lui Orban (el a comparat recent UE cu Uniunea Sovietică), cele 27 de state europene reușesc mereu să se pună de acord asupra chestiunilor esențiale, în spatele ușilor închise.

„Efortul este însă mai dificil, iar uneori atmosfera devine apăsătoare”, a recunoscut diplomatul.

Înaintea summitului de la Bruxelles, liderii țărilor cele mai puternice din UE și-au reafirmat sprijinul pentru ajutorarea Ucrainei, în ciuda speculațiilor că ar putea fi „distrași” în acest efort de războiul mai nou, din Orientul Mijlociu.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că „sprijinul nu va fi afectat în niciun fel”, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urma să se adreseze prin video reuniunii, într-o confirmare a menținerii permanente a legăturilor dintre Bruxelles și Kiev.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG