Linkuri accesibilitate

Aliații Ungariei critică întâlnirea Orban-Putin. Budapesta îi face „ipocriți”


Orban și Putin au discutat în marja Forumului „Belt and Road” de la Beijing, la 17 octombrie.
Orban și Putin au discutat în marja Forumului „Belt and Road” de la Beijing, la 17 octombrie.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Budapesta și-a exprimat vineri preocuparea în legătură cu relația Ungariei cu Rusia, după ce premierul Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing. Guvernul ungur a răspuns făcându-l pe ambasadorul american „ipocrit”.

Ambasada SUA a calificat drept „îngrijorătoare” decizia premierului ungar Viktor Orban de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, ca și declarațiile liderului ungur despre războiul din Ucraina.

Ungaria este membră în NATO și Uniunea Europeană, dar și-a menținut relațiile bune cu Moscova și după invazia din Ucraina, pronunțându-se mereu împotriva livrărilor de arme către Kiev.

Orban a avut discuții cu Putin săptămâna aceasta la Beijing în marginea unui forum de investiții organizat de China, devenind primul lider din Uniunea Europeană care se întâlnește cu președintele rus după ce pe numele lui s-a emis mandat de arestare pentru crime de război comise în Ucraina.

Liderul ungur a devenit de asemenea primul șef de guvern din UE care se fotografiază dând mâna cu Putin după invazia rusească din Ucraina.

La Beijing, Orban a declarat că este „crucial” pentru Europa, inclusiv pentru Ungaria, ca războiul din Ucraina să înceteze, ca și fluxul de refugiați, iar sancțiunile împotriva Rusiei să fie anulate.

Cu câteva zile înainte, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto vizitase Moscova, unde a declarat că Ungaria nu are de gând să-și reducă importurile de petrol din Rusia prin conducta Drujba, cu toate că UE a impus sancțiuni împotriva sectorului petrolier rusesc.

Întâlnirea ambasadorilor

Declarația ambasadei americane de la Budapesta a venit după ce joi, 19 octombrie, ambasadorii din Ungaria ai țărilor NATO și al Suediei (țară care se pregătește să adere) și-au discutat îngrijorările crescânde privind aprofundarea relațiilor Ungariei cu Rusia.

După întâlnire, ambasadorul SUA la Budapesta David Pressman a declarat serviciului unguresc al Europei Libere că „este îngrijorător că Orban a ales să interacționeze cu Putin în asemenea mod”, ca și „limbajul folosit de premier pentru a descrie războiul lui Putin din Ucraina”.

„Ambele chestiuni au trebuit să fie discutate”, a spus ambasadorul american.

Chiar înaintea întâlnirii cu ceilalți ambasadori din NATO, diplomatul american îl condamnase pe Orban pentru că a stat alături de „un om ale cărui forțe sunt răspunzătoare de crime împotriva umanității în Ucraina”, Vladimir Putin.

Guvernul Ungariei a criticat aceste declarații, acuzându-l pe ambasadorul american că-și depășește atribuțiile.

Apărarea Budapestei: toți sunt ipocriți

Un purtător de cuvânt guvernamental ungur, Zoltan Kovacs, l-a acuzat pe ambasadorul american la Budapesta că ar fi un ipocrit când critică legăturile Ungariei cu rușii, pentru că el însuși ar f câștigat „milioane de dolari” ajutându-l pe oligarhul rus Mihail Prohorov să scape de sancțiunile UE – o acuzație calificată de îndată ca falsă de ambasada americană.

Ambasadorul american la Budapesta nu este singurul acuzat de guvernul Orban de ipocrizie în legătură cu întâlnirea Orban-Putin.

Ministrul de externe ungur, Peter Szijjarto, a adresat același calificativ prim-ministrei din Estonia, Kaja Kallas, pentru același „delict”. Șeful diplomației ungare a scris pe Facebook, citând un articol din presa ungară pro-guvernamentală, că soțul lui Kallas ar fi furnizat materie primă în valoare de 30 de milioane de euro unei uzine din Rusia după „izbucnirea războiului”, cum preferă oficialii unguri să numească invazia din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG