Linkuri accesibilitate

După 30 de ani, Dosarul Revoluției din România este trimis în justiție


„Crime împotriva umanității”, aceasta este acuzația sub care Parchetul general din România a trimis luni, 8 aprilie, în judecată doar trei inculpați în Dosarul Revoluției. Mulți alții, în frunte cu fostul premier Petre Roman, au scăpat. Istoricii consideră că viciul de fond este neinculparea unor instituții ca Securitatea.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației militare, sunt cei trei care vor fi deferiți Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi judecați pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzute la articolele 439 și 5 din Codul penal.

Un lucru important în acest sens: procurorii militari, cei care au instrumentat dosarul, fac distincția clară între adevărul juridic, cel care poate fi probat, și adevărul istoric.

Istoricii consultați de Europa Liberă reproșează rechizitoriului Parchetului General neinculparea Securității și a altor instituții ale perioadei comuniste cu responsabilități în evenimentele din timpul revoluției din decembrie 1989.

Care sunt argumentele Procuraturii și cum reacționează inculpații? Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG