Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile cu o diferență mică, dar încă încearcă să formeze o coaliție, care să-i fie favorabilă. De aceea este neașteptat că aliatul său, președintele Donald Trump a declarat în California că nu a vorbit cu Netanyahu despre rezultatul alegerilor adaugând că administrația sa întreține relații cu Israelul, implicația fiind că identitatea celui care conduce țara este mai puțin importantă.
Firește că observatorii au interpretat această declarație ca distanțare de premierul aflat în dificultate, într-un moment în care acesta încă poate folosi ajutor din partea președintelui Statelor Unite. Nu așa au stat lucrurile cu câteva zile înainte de alegeri. Netanyahu a folosit de relația lui speciala cu Trump ca un argument electoral, în sensul că numai el poate să beneficieze de ea. Imagini cu premierul și președintele Trump erau pe mutle afișe electorale, în toată țara, cu un mesaj care arăta că cei doi ar face parte dintr-o categorie specială, testate și eficientă în materie de politică externă. Trump a oferit sprijin explicit primului ministru, atât la alegerile din aprilie, cât și înaintea celui mai recent scrutin.
Trump și Netanyahu au vorbit la telefon cu câteva zile înainte de alegerile repetate israeliene, președintele declarând pe Tweeter ulterior că ia in considerare încheierea unui tratat defensive comun cu Israelul, după alegeri. Acel mesaj Tweeter pornea de la premiza că Netanyahu va ramâne premier, ceea ce nu este sigur acum, după ce alegatorii israelieni s-au pronunțat. Premierul și-a anulat vizita programată la Națiunile Unite, pentru a ramâne în țară și a continua să încerce să formeze o coaliție.
Netanyahu nu a lipsit de la o Adunare Generală a Națiunilor Unite din 2010 încoace. El intenționa să se întâlnească, separate, cu președintele Trump pentru a discuta despre tratatul de aparare. Faptul că aceasta călătorie a fost anulată arată seriozitatea crizei politice cu care Benjamin Netanyahu este confruntat.