Linkuri accesibilitate

După alegeri: revista presei matinale


Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009
Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009

Adevărul.md citează primele declaraţii după închiderea secţiilor de votare ale fruntaşilor democraţi care au stăruit pe ideea că alegerile au fost libere şi corecte. Astfel, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat, după închiderea urnelor de votare, că democraţii vor continua reformele începute anterior şi va iniţia altele noi. Politicianul a subliniat că democraţii nu sunt supăraţi pe oponenţii săi politici şi că sunt dispuşi să-i aştepte la masa de negocieri. Premierul Pavel Filip, la rândul lui, a declarat că alegerile la secţiile de votare de peste hotarele s-au desfăşurat „impecabil”. Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că a fost o campanie foarte intensă: „noi am reuşit să fim foarte des printre oameni, indiferent de localitate”. Candu a spus că interesul pentru circumscripţiile uninominale din partea alegătorilor a fost unul deosebit de mare.

Deschide.md îi citează într-o ştire pe liderii Blocului Electoral ACUM, care au declarat pentru presa din România că alegerile au fost fraudate şi anunţând că urmează să iasă la proteste în stradă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Jocurile de Putere” cu Rareș Bogdan la Realitatea TV. Întrebată dacă va recunoaște rezultatele scrutinului electoral, lidera PAS, Maia Sandu, într-o intervenție telefonică, a declarant: „Noi am cerut deja ca rezultatele alegerilor să nu fie recunoscute pe cele două circumscripții în care au votat cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, inclusiv pentru că noi nu am avut nicio posibilitate să facem campanie electorală acolo, să-i informăm despre noi și programul nostru. Ținând cont de aceste încălcări, sperăm să fim sprijiniți de observatorii internaționali În rest, am declarat, am constatat fraude majore...Comunicăm acum cu colegii noștri din diferite localități ca să documentăm toate fraudele și am anunțat deja că vom ieși la proteste, pentru că considerăm aceste alegeri fraudate”. La rândul său, Andrei Năstase, liderul Pladformei DA, în cadrul aceleiași emisiuni, a declarat că din punctul său de vedere aceste alegeri nu pot fi validate. „Aceste alegeri nu pot fi nici libere și nici corecte, deci aceste alegeri nu pot fi validate din punctul meu de vedere”, susține Năstase.

Despre “curiosul caz al Transnistriei: Cum au ajuns deputați doi „independenți”, dintre care unul declarat „unionist” scrie cotidianul.md. Astfel, în circumscripția 47 a câștigat fostul ministru al Tehnologiei Informației, Alexandru Oleinic, tot el președinte al Partidului Popular Republican, care s-a declarat anterior și adept al unirii cu România. Iar în cealaltă circumscripție, cu un scor de peste 60% s-a impus Viorel Melnic, fost director al Serviciului Vamal, al cărui nume a figurat și în scandalul privind jaful din sistemul bancar. În spatele celor doi candidați declarați independenți, dar care au avut relații strânse în trecut cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc, s-au clasat candidații PSRM, care au obținut scoruri sub 30%, se mai arată în articol. “Misterul poate fi dezlegat de o declarație a președintelui Igor Dodon, care acuza Partidul Democrat și concernul Sheriff că ar fi plătit câte 20 de dolari pentru fiecare votant din stânga Nistrului să voteze „candidați independenți”, pentru ca cei din PD să „șteargă urmele”.

Alegătorii din UTA Găgăuzia trimit doi socialiști în Parlament, scrie zdg.md. Ei au căştigat fotoliile de deputați pe circumscripțiile uninominale deschise în UTA Găgăuzia. Cel mai bun rezultat, 65,6%, este înregistrat de candidatul PSRM Alexandr Suhodolski. În circumscripția nr. 46, după prelucrarea a 90% din procesele-verbale, învingător în scrutin iese candidatul PSRM Fiodor Gagauz, cu un rezultat de 76,3%. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Suhodolski a fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017 a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG). Potrivit portalului Nokta, înainte de a intra în Partidul Socialiștilor, a făcut parte din Partidul Comuniștilor. Fiodor Gaguz este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2014, ales pe listele PSRM. Face parte din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice.

Agora.md avansează câteva scenarii postelectorale ce rezultăî din calculele portalului privind numărul de mandate obţinute de fiecare din celel patru partide ce au acces în parlament. Un scenario posibil din punct de vedere matematic şi politic ar fi cel al unei coaliţii PDM şi PP Şor, cu 42 de mandate. Următorul scenmariu, al unei coaliţii PSRM +PDM ar fi posibil din punct de vedere matematic, dar „nerecunoscut” din punct de vedere politic, scrie publicaţia, chiar dacă acesta ar cuprinde 65 de mandate. PSRM şi PP Şor ar avea împreună 37 de mandate şi ar fi un scenario posibil matematic, dat politic mai puiţin. Despre o coaliţia ACUM DA PAS+PDM, publicaţia scrie că e “matematic posibil, politic încă nu”. La fel, mai sunt luate în considerare două scenarii: anticipatele, care ar fi foarte probabile din punct de vedere politic , în opinia publicaţiei; şi guvern minoritar constituit de PDM – realizabil din punct de vedere politic şi administrativ.

XS
SM
MD
LG