Linkuri accesibilitate

După ce președintele Dodon l-a felicitat pe Lukașenka, Ministerul de Externe se declară „solidar cu poporul belarus” care protestează


Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat „întreaga solidaritate cu poporul belarus”, declarându-se „îngrijorat” de violențele care au însoțit protestele postelectorale intrate în a șaptea zi. Într-o declarație difuzată sâmbătă, Ministerul de Externe mai spune că, „în aceste momente dificile”, continuă să susțină „consolidarea democrației, prosperitatea, stabilitatea și independența Republicii Belarus”.

Declarația contrastează cu felicitările pe care le-a adresat, luni, președintele Igor Dodon liderului de la Minsk, Alexandr Lukașenka, aflata la putere de 26 de ani. Alegerile prezidențiale din 9 august, care i-au adus lui Lukașenka un al șaselea mandat, au fost urmate de proteste zilnice contra falsificării scrutinului. Protestele au continuat în ciuda tentativelor de reprimare din partea poliției, soldate cu cel puțin doi morți, sute de răniți și aproape șapte mii de arestați.

Cum vede Lukașenka protestele ce au cuprins întreaga țară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

În declarația sa, Ministerul de Externe de la Chișinău, care trebuie să-și ajusteze poziția la cea a Uniunii Europene potrivit Acordului de Asociere, subliniază „importanța respectării drepturilor omului și a normelor democratice general acceptate”. „Sperăm că dificultățile cu care se confruntă în aceste zile poporul belarus vor fi depășite pe cale pașnică, în cadrul unui dialog politic autentic și incluziv”, se mai spune în declarație.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG