Linkuri accesibilitate

Demisia lui Boris Johnson | Ucraina se așteaptă ca sprijinul Marii Britanii să continue


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, în Piața Mihailivska din Kiev, 17 iunie 2022

Vestea demisiei premierului britanic Boris Johnson a fost întâmpinată „cu tristețe” în Ucraina, a transmis biroul președintelui Volodimir Zelenski într-o declarație în care se precizează, de asemenea, că Kievul se așteaptă ca sprijinul pe care Johnson l-a arătat pentru Ucraina să continue.

„Nu avem nicio îndoială că sprijinul Marii Britanii va fi continuat, dar leadership-ul personal și carisma dumneavoastră l-au făcut special", se arată în declarația emisă la 7 iulie, după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri. În declarație i se mulțumește lui Johnson pentru că a apărat interesele Ucrainei după invazia Rusiei și se spune că vestea demisiei sale a fost tristă nu doar pentru Zelenski, „ci și pentru întreaga societate ucraineană, care este foarte solidară cu dumneavoastră”.

Johnson l-a descris pe Zelenski ca fiind un „erou” și a spus că în Marea Britanie există un sprijin transpartinic „de nezdruncinat ” pentru Ucraina. Un purtător de cuvânt de la Downing Street a declarat după convorbirea celor doi, că Johnson a promis, de asemenea, că ajutorul defensiv va continua atât timp cât va fi necesar.

Johnson anunțase anterior că demisionează din funcția de prim-ministru britanic, pe fondul unui val de scandaluri și demisii ale miniștrilor cabinetului său. El a apărut în fața Downing Street pentru a face anunțul, spunând că a numit un nou cabinet și că va rămâne în funcție până când va fi ales un nou lider al Partidului său conservator.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG