Linkuri accesibilitate

După deturnarea zborului Ryanair: UE amenință Belarus cu noi sancțiuni


Vilnius: protest împotriva reținerii jurnalistului independent Roman Pratasevici, dumincă 23 mai 2021, la Minsk. Pratasevici era în zborul Ryanair de la Athena la Vilnius, Lituania, care a fost deturnat pe aeroportul din Minsk, Belarus.
Josep Borrell
Josep Borrell

La Bruxelles, unde este programat un summit al Uniunii Europene, șeful diplomației europene, Josep Borrell a condamnat deturnarea, duminică 23 mai, a avionului Ryanair, reținerea jurnalistului belarus Roman Pratrasevici, avertizând că aceste acțiuni „vor avea consecințe pentru cei responsabili”.

„(...) este încă o încercare flagrantă a autorităților din Belarus de a reduce la tăcere toate vocile opoziției” a declarat Borrell.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

„În realizarea acestui act coercitiv, autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului. O anchetă internațională asupra acestui incident trebuie efectuată pentru a constata orice încălcare a regulilor aviației internaționale. (...) UE va lua în considerare consecințele acestei acțiuni, inclusiv luarea de măsuri împotriva celor responsabili”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut și ea înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenka.

„Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe. Cei responsabili de deturnarea #Ryanair trebuie sancționați ”, a scris von der Leyen pe 23 mai într-un Tweet.

Un înalt oficial al UE, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Europa Liberă/Libertatea că incidentul ar putea duce inclusiv la suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE peste Belarus, interzicerea zborurilor companiei de stat Belavia și suspendarea tranzitului prin Belarus către UE.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG