Linkuri accesibilitate

După pandemie - importanța gesturilor obișnuite


Cum se recuperează cinematografia după pandemie?

Industria filmului a fost și ea puternic lovită de pandemia cu coronavirus: sălile de cinematograf închise, premiere amânate, producții întrerupte. Și chiar dacă, acum, orizontul începe să se lumineze, planează încă o serie de semne de întrebare în ce privește revenirea la normalitate.

S-ar părea astfel, după cum afirmă unii producători, că nu vor mai putea fi realizate ca înainte scenele de dragoste, dar nu numai ele ci și situații banale, în care două sau mai multe personaje își manifestă sentimentele prietenești. Cum să obligi doi actori să se sărute, când se știe prea bine că saliva e mediul în care noul coronavirus se simte cel mai bine ? Așa că sunt scenariști, zice-se, care s-au apucat să rescrie versiunea inițială, să elimine scenele erotice și să pună în loc declarații de dragoste ce respectă distanțarea fizică. Iar dacă nu se poate altfel, atunci actorii să semneze o declarație pe proprie răspundere.

În măsura în care aceste lucruri sunt reale, ele aduc aminte de consecințele imprevizibile ale campaniei anti-fumat de acum câțiva ani. Interzicerea fumatului în spațiile publice, în avioane, trenuri, în hoteluri și restaurante etc. a dus la o adevărată prigoană împotriva fumătorilor, atât cei vii cât și cei morți. Se știe că multe personalități, scriitori, pictori, actori, oameni politici apăreau fotografiați cu țigara în gură. Era aproape imposibil să-i imaginezi altcumva pe Albert Camus, pe André Malraux sau pe Humphrey Bogart. Ei bine, fotografiile cu pricina au fost retușate, țigara a fost eliminată pentru a respecta noile convenții sociale. Și dacă, odinioară, în filmele hollywoodiene se fuma în draci, astăzi fumează doar cei din tabăra „răilor”, gangsteri, hoți, ticăloși etc.

Să ducă pandemia cu coronavirus la efecte asemănătoare ? Ar însemna ca și relațiile interumane să se schimbe radical, la fel ca reprezentarea lor pe scenă sau pe ecran. A-ți impune de acum înainte să nu mai dai mâna cu cineva ar însemna că societatea umană mai face un pas către dezintegrare. Tocmai prin perpetuarea acestor gesturi simbolice, prin perpetuarea ritualurilor erotice putem măsura victoria noastră asupra bolii și asupra spaimelor pe care ea le-a generat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG