Linkuri accesibilitate

După revolta din închisoarea iraniană Evin, „situația se află sub control” (surse oficiale)


Videoclipuri iraniene online: închisoarea Evin din Teheran, unde se află deținuți politici, este în flăcări, pe fondul împușcăturilor și sirenelor de alarmă
Videoclipuri iraniene online: închisoarea Evin din Teheran, unde se află deținuți politici, este în flăcări, pe fondul împușcăturilor și sirenelor de alarmă

Oficialii spun că a fost restabilit calmul în faimoasa închisoare Evin din Teheran, după declanșarea unui incendiu și focuri de armă, pe fondul protestelor și tulburărilor la nivel național care au avut loc timp de săptămâni întregi din cauza morții unei femei de 22 de ani în timp ce se afla în custodia poliției pentru că ar fi purtat necorespunzător hijabul.

Un reporter de la Radio Farda a fost informat că pe 15 octombrie s-a declanșat o revoltă în pavilionul 7 al închisorii, renumită pentru că acolo se află închiși prizonierii politici. Penitenciarul a fost inclus pe lista neagră a guvernului american în 2018 pentru că este un loc unde se petrec „abuzuri grave asupra drepturilor omului".

Pavilionul incendiat se află lângă o altă zonă în care sunt în detenție cei reținuți în timpul tulburărilor legate de moartea lui Mahsa Amini. Videoclipuri și fotografii postate pe rețelele de socializare arată fumul care se ridica deasupra închisorii. Presa de stat citează un reprezentat al trupelor de securitate care a declarat că tulburările au fost provocate de „elemente criminale”, dar că situația se află sub control, chiar dacă unele informații din rețelele de socializare susțin că în zonă încă se mai aud focuri de armă. Oficialii de la Teheran nu au comentat deocamdată situația.

Iranul a fost zguduit de proteste la nivel național - una dintre cele mai serioase provocări la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979 - declanșate de moartea Mahsei Amini, pe 16 septembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG