Linkuri accesibilitate

După ce a fugit din țară, o atletă din Belarus a obținut dreptul de a reprezenta Polonia


 Krisțina Țimanouskaia (foto arhivă)
Krisțina Țimanouskaia (foto arhivă)

O alergătoare din Belarus care a făcut apel la ajutor internațional pentru a evita să fie forțată să se întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo a obținut dreptul de a reprezenta Polonia, unde a fugit împreună cu soțul ei în 2021, la turneele internaționale după ce a primit cetățenia.

Fundația Belarusă pentru Solidaritate Sportivă a anunțat pe 7 august că World Athletics (Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism) a aprobat participarea Krisținei Țimanouskaia, cunoscută și sub numele de Kryscina Cimanouska, la Campionatul Mondial de Atletism de la Budapesta care va avea loc în această lună.

Țimanouskaia a obținut cetățenia poloneză în august 2022.

La începutul lunii august 2021, Țimanouskaia s-a refugiat în Ambasada Poloniei din Tokyo, în timp ce oficialii echipei din Belarus au încercat să o forțeze să revină la Minsk, după ce i-a criticat. Două zile mai târziu, s-a urcat într-un avion spre Europa, ajungând la Varșovia după o escală la Viena. Polonia a acordat apoi sprinterei și soțului ei, care au fugit în Polonia prin Ucraina, vize umanitare.

Odiseea sportivei de 26 de ani a devenit unul dintre incidentele semnificative din timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo și a readus în atenția internațională represiunea din Belarus, la un an de la izbucnirea protestelor după alegerile prezidențiale din august 2020, când Aleksandr Lukașenko și-a revendicat victoria, în ciuda faptului că rezultatele au fost contestate de opoziția din Belarus și de multe țări care nu le-au recunoscut.

Mai mulți protestatari au fost uciși și mii au fost arestați în timpul demonstrațiilor în masă care au cerut demisia lui Lukașenko. Au existat, de asemenea, relatări credibile despre acte de tortură în timpul reprimării pe scară tot mai mare a contestatarilor și disidenților.

În 2021, fiul lui Lukașenko, Viktar, a preluat conducerea Comitetului Olimpic Național Belarus de la tatăl său, o decizie pe care Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a refuzat să o recunoască.

Tot în august 2021, un antrenor al clubului de handbal Vițiaz din Minsk, Kanstanțin Iakauleu, a fugit în Ucraina la câteva săptămâni după ce a executat 15 zile de închisoare pentru că a participat la un miting antiguvernamental neautorizat.

Heptatlonista belarusă Iana Maksimava și soțul ei medaliat olimpic, Andrey Kraucianka, au anunțat, de asemenea, că s-au hotărât să rămână în Germania cu copilul lor, din cauza represiunilor continue din Belarus.

XS
SM
MD
LG