Linkuri accesibilitate

Economia germană a stagnat în al doilea trimestru


Economia germană a stagnat în al doilea trimestru, potrivit datelor publicate vineri, în condițiile în care războiul din Ucraina, pandemia și întreruperile de aprovizionare au adus cea mai mare economie europeană în pragul unei recesiuni, relatează Reuters.

Previziunile economice sunt atât de sumbre în aceste zile, încât stagnarea aproape că pare o veste bună, au declarat analiștii, care au adăugat că, în contextul în care nu se întrevede nicio redresare datorată incertitudinilor legate de aprovizionarea cu energie în această iarnă, condițiile sunt pregătite pentru o recesiune.

„Începând de astăzi, ar fi deja un succes dacă producția economică în a doua jumătate a anului ar continua să stagneze”, a declarat Alexander Krueger, de la banca privată Hauck Aufhaeuser Lampe.

Economia americană, arată datele publicate joi noaptea, este deja teoretic în recesiune, după două trimestre consecutive în care Produsul Intern Brut a scăzut (cu 0,4% și 0,2%).

Administrația Biden, dar și foarte mulți economiști, contestă însă că ar fi vorba deja de o recesiune, când șomajul e aproape inexistent.

Cu trei luni înainte de alegerile parțiale pentru Congres, americanii sunt puțin interesați de recesiune, atâta timp cât șomajul aproape nu există, fiind mai mult mai preocupați de creșterea prețurilor și de inflație.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG