Linkuri accesibilitate

Economia rusă a scăzut cu 4% în al doilea trimestru, arată datele statistice


Economia Rusiei s-a contractat cu 4% în al doilea trimestru al acestui an, a anunțat Rosstat, agenția națională de statistică, sancțiunile occidentale făcându-și simțit impactul în urma ofensivei militare a Moscovei în Ucraina.

În perioada aprilie-iunie, produsul intern brut a reprezentat „96% din nivelul atins în aceeași perioadă din 2021, arată estimările preliminare", a precizat Rosstat într-un comunicat.

Acestea au fost primele date trimestriale referitoare la starea economiei publicate după trimiterea de trupe de către Moscova în Ucraina la sfârșitul lunii februarie și sancțiunile economice ulterioare impuse de țările occidentale ca răspuns.

Drasticele sancțiuni economice vizează sectorul energetic al Rusiei, blocând accesul unor bănci rusești la sistemul internațional de transferuri SWIFT. În plus, multe companii multinaționale își închid sau își vând operațiunile din țară.

Rusia raportase o creștere a PIB-ului de 3,5% în ritm anual în primul trimestru din 2022 și creșteri considerabile pentru ultimele trei trimestre din 2021. Raportul nu a analizat de ce PIB-ul a fost mai mic în acest an decât în același trimestru din 2021, dar spune că a existat o scădere de 15,3% în comerțul cu ridicata și o contracție de 9,8% în comerțul cu amănuntul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG