Linkuri accesibilitate

Educația din România se îndreaptă spre catastrofă (George Damian/Adevărul)


Revista presei de la București.

George Damian scrie pe blogurile Adevărul că România se îndreaptă spre o catastrofă la examenele de bacalaureat și evaluare națională. Școala online este un dezastru : „Sistemul tehnic este o improvizaţie, profesorii nu ştiu să-l folosească şi nu au metodele de predare adaptate la ceea ce înseamnă predarea online. Transmiterea cunoştinţelor este superficială. Verificarea acumulării de cunoştinţe este inexistentă şi practic imposibil de realizat prin intermediul unui sistem 100% improvizat”. Se adaugă aici dezinteresul profesorilor care, susține George Damian, au luat această perioadă ca pe un concediu plătit. „Predarea este undeva la 15%, temele sunt date la mişto, cât să aibă fiecare profesor nişte justificări pentru notele date”. Dezastrul se va sparge cu siguranță în capul Partidului Național Liberal, căci doamna ministru Anisie e de-abia intrată în politică și nu are mare lucru de pierdut.

Un comentator de la Ziarul de Iași, Brișcan Zară, descrie același dezastru cu umor negru : „Suntem salvaţi!, spune el. Elevii şi studenţii români nu vor deveni mai needucaţi şi mai agramaţi decât sunt deja pentru că au reînceput cursurile… Online! Lucrurile merg strună. E un spaţiu virtual, adică unul imaterial, liber, în care profesorii se prefac că lucrează, iar elevii că învaţă. E şi unul foarte simplu de accesat, nu trebuie decât să faci câte un cont pentru fiecare părinte şi unul pentru fiecare elev pe cel puţin o platformă. În total doar 3 conturi cu 3 parole şi 3 numere de telefon sau e-mail-uri per platformă. Dacă ai doi copii, trebuie 6 conturi, 6 telefoane şi 6 e-mail-uri, dacă ai trei copii, 9 conturi ş.a.m.d. Dacă ai mai mulţi, va trebui să angajezi o firmă care să îţi ţină socoteala conturilor, parolelor şi va trebui să faci rost de alte numere de telefon sau e-mailuri din pământ din piatră seacă”. Apoi, dacă sunt mai mulţi elevi care trebuie să „meargă” la şcoală „în sufragerie în acelaşi interval orar şi nu au decât un computer/ laptop/ tabletă, se va trage la sorţi şi unii vor trebui să chiulească, dar absenţele se pot motiva printr-o aplicaţie, că în mediu virtual totul e posibil…” Sunt, ce-i drept, și aspecte nostime : imaginile pe camerele web mai arată profesori cu cravată dar în pantaloni de pijama, copii îmbrăcați cumsecade în sus dar în chiloți, mame, căței și purcei prin preajmă etc. Sau că s-a rezolvat problema disciplinei în clasă. Un elev e obraznic ? Îi tai microfonul și gata.

Trecând la lucruri mai serioase, din perspectiva guvernanților : Parlamentul a dezgropat de prin sertare două legi vechi de 16 ani și care au fost respinse de Camera Deputaților în 2004. E vorba de proiectul ”Legii cadru a autonomiei personale a comunităților naționale” și de statutul ”autonomiei personale” a minorității maghiare. Așadar, povestea continuă. Cele două acte normative au fost incluse pe ordinea de zi a Senatului, camera decizională, relatează G4Media. În cele două legi se spune că un număr de 15 minorități, în frunte cu cea maghiară dar incluzând și minoritățile romă, cehă, poloneză, tătară ș.a.m.d. se pot autoguverna la nivel local, pot înființa o instituție de autoguvernare a comunității naționale la nivel național și alte asemenea.

În final, dar asupra subiectului vom reveni mâine, Eugen Istodor a citit editorialul lui Andrei Pleșu din Dilema Veche, care vorbește de dispariția revistei. Istodor citează și cere măcar un „click” pentru „povestea cea mai tristă citită vreodată în Dilema”.

XS
SM
MD
LG