Cu o zi înainte ca Parlamentul de la Chișinău să-și exprime votul asupra guvernului și programului propuse de premierul desemnat Igor Grosu, Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul că, după validarea desemnării de către Curtea Constituțională, era la latitudinea președintelui Maia Sandu să lase Parlamentul să-și exprime votul, sau să anunțe azi deja Curtea că au expirat cele trei luni fără să poată fi instalat un nou guvern, deci Parlamentul trebuie dizolvat. Chifu nu crede de fapt că se va mai ajuge la vot, deși Maia Sandu și-a luat toate precauțiile: echipa prezentată de Igor Grosu este una cu care președintele țării ar putea colabora, iar informațiile furnizate ieri de presă arată că viitorii miniștri au toți o foarte bună expertiză pe domeniile unde au fost desemnați.
Spotmedia.ro notează scurt, citând Televiziunea Română, că „Situația pandemiei de COVID-19 s-a înrăutățit în (...) Republica Moldova. Spitalele au ajuns la capacitate maximă, iar numărul deceselor este la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei (...). Jumătate dintre cei decedaţi au murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19, iar alte zeci de gropi au fost deja săpate”. Este vorba, arată această știre, de 4.623 decese la o populaţie totală de numai 3,5 milioane de locuitori.
În România, autoritățile întârzie să ia decizii abrupte, respectiv să carantineze orașe mari sau să înăsprească restricțiile existente, deși incidența cazurilor de COVID 19 crește mult de la o zi la alta. Ministrul educației a făcut deja două propuneri de modificare a structurii anului școlar, care echivalează cu închiderea pe o lună a școlilor, numai că sub forma unei vacanțe de primăvară de 4 săptămâni, și nu de două, cum era programat. Se intenționează eventual decalarea examenelor de admitere la liceu, prelungirea cursurilor în vară cu 1-2 săptămâni, iar nemulțumirile populației încep să se facă auzite. Doar mâine se va comunica oficial ce măsuri se iau. Fapt este, se vede din presa de ieri și de zi, că părinții vor avea o problema severă a supravegherii preșcolarilor și școlarilor mici timp de o lună, în condițiile în care nici after school-urile nu ar mai rămâne deschise. Iar elevii din clasele terminale sunt serios bulversați, pentru al doilea an consecutiv.
Un contributor la site-ul republica.ro, cadru didactic, vine cu o propunere de alt tip, pe care preferă să o anunțe nu Ministerului Educației, ci publicului (cadrelor didactice mai ales): „Magic School”, respectiv o școală paralelă online, realizată prin voluntariat de cadrele didactice care au dobândit un alt orizont în perioada școlii la distanță. Achiziția de noi mijloace informatice, comunicarea cu alte cadre didactice, cursurile de pregătire urmate – toate ar trebui fructificate, spune Marcel Bartic, spre folosul „copiilor invizibili ai școlii românești”: copiii rămași în urmă la învățătură, cei din mediul rural, copiii bolnavi cronic, cei aflați în spitalele de oncologie, elevii care ar avea nevoie de meditații pentru admiterea la liceu sau pentru bacalaureat, în fine, copiii interesați în mod deosebit de o materie, dincolo de buchea manualului. „Ar fi un experiment pedagogic fără precedent în România. (…) Genul acesta de educație, lipsit de constrângerile școlii tradiționale, ar da un avânt nemaiîntâlnit creativității și imaginației didactice”, visează cu entuziasm, dar și cu oarecare timiditate profesorul Marcel Bartic.