Linkuri accesibilitate

Efectul pandemiei de Covid-19 asupra anului electoral din America


Statele Unite sunt pentru moment țara cea mai lovită de pandemia de coronvirus, cu peste 1,2 milioane de cazuri confirmate și un număr de șomeri care crește exponențial.

Pe fondul crizei de sănătate publică, în America începe să se contureze din ce în ce mai mult, cursa electorală. Și presedinția nu este singura miză interesantă …

Corespondență de la Washington: alegerile pentru Senat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Alegerile pentru Senat au o semnificație aparte pentru că este o cameră a Congresului unde – înainte de coronavirus – se aprecia că republicanii au cele mai mari șanse. Dar acum, democrații simt că lucrurile se schimbă. De când Donald Trump a fost ales, republicanii au pierdut – în 2018 – 42 de locuri în Camera Reprezentanților și 450 de locuri, în adunări legislative statale. Democrații au preluat controlul executivului în 10 state. Tot de când Trump a fost ales, conservatorii au probleme cu alegători din suburbii, în state considerate cruciale.

Faptul că democrații au selectat candidați viabili și beneficiind de fonduri de campanie substațiale, crește considerabil șansele partidului de a prelua controlul în Senat. Dacă Joe Biden câștigă și președinția, se va ajunge într-una dintre rarele ocazii în care un partid controlează și executivul, și legislativul.

Republicanii au 23 de locuri considerate competitive, în timp ce democratii -- 12. Raportul Cook estimează că opt locuri ocupate de republicani sunt fie la egalitate acum sau înclină către republicani, în timp ce doar un loc ocupat de democrați pare pierdut, cel al senatorului Doug Jones, în Alabama.

Dacă Biden cîștigă, democrații au nevoie de trei locuri ocupate de republicani, care să schimbe culoarea politică, pentru a controla Congresul, dat fiind faptul ca votul de departajare, în caz de egalitate, în Senat este al vice-președintelui. Cele mai vulnerabile locuri deținute de republicani sunt în Arizona, Colorado, Maine și Carolina de Nord. Răspunsul administrației Trump la pandemia de coronavirus a creat o reacție negativă, mai ales în rândurile celor în vârstă, asta adaugându-se la deficitul masiv de popularitate, în rândurile femeilor.

Consultanți politici afirma că dacă președintele pierde, el ar putea trage în jos și alți candidați ai partidului, asta mai ales în condițiile în care se știe că sub conducerea lui Mitch McConnell, Senatul – controlat de republicani - este în mare parte obedient față de Trump, neurmând tradiția de independență a acestei camera din Congres.

XS
SM
MD
LG